Słonecznikowiec


Witajcie po Świętach! Mam nadzieję, że spędziliście je w rodzinnej i ciepłej atmosferze, a jedzenie było tylko pysznym dodatkiem, a nie priorytetem. ;)
U mnie w drugi dzień Świąt królowało właśnie to ciasto. Tak, królowało, bo nie było osoby, której by nie posmakowało! Kolejny, pyszny przekładaniec. Kakaowe blaty - puszyste i wilgotne, masa - pyszna, słodziutka, z chrupiącym akcentem karmelizowanego słonecznika. Zdecydowanie podbiła nasze podniebienia. Całość wieńczyła polewa czekoladowa i dekoracja z kremu śmietankowego. Prawdziwie rodzinne ciasto - spore, podzielne, trzymające kształt i przede wszystkim piękne prezentujące się na stole. Zdecydowanie polecam!
Teraz, gdy nareszcie mam trochę wolnego czasu, przysiadłam nad stroną i powolutku wprowadzam zmiany i udogodnienia. Możecie śmiało zaglądać do zakładek na górze. W zakładce 'kontakt' jest mail do mnie, na którego możecie wysyłać wszelkie pytania. Będę odpisywać na bieżąco. Ucieszę się także z każdego zdjęcia, więc śmiało dokumentujcie swoje wypieki! Za to w zakładce 'o mnie' możecie poznać mnie trochę bliżej i zobaczyć, kto siedzi po drugiej stronie ekranu. ;)


Ciasto:

·         170 gramów mąki
·         125 mililitrów oleju
·         100 gramów cukru
·         80 mililitrów wody
·         50 gramów cukru
·         3 jajka
·         2 łyżki kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         1 łyżeczka sody oczyszczonej

Karmelizowany słonecznik:

·         180 gramów słonecznika
·         50 gramów masła
·         3 łyżki cukru
·         2 łyżki mleka

Masa:

·         300 gramów masy kajmakowej
·         150 gramów masła
·         karmelizowany słonecznik

Do nasączenia:

·         150 mililitrów świeżo zaparzonej kawy
·         100 mililitrów likieru kawowego

Polewa:

·         125 mililitrów śmietanki kremówki
·         80 gramów czekolady gorzkiej
·         80 gramów czekolady mlecznej

Krem/dekoracja:

·         100 mililitrów śmietanki kremówki
·         100 gramów masy kajmakowej
·         ½ łyżeczki żelatyny

         Ciasto: do garnuszka wlać olej i wodę, dodać cukier oraz kakao. Wymieszać i podgrzewć na małym ogniu, aż do zagotowania i rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

         Białka wlać do misy miksera i ubijać na średnich obrotach, aż lekko się spienią. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Wlać ostudzoną mieszankę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesiane suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. Delikatnie wymieszać – tylko do połączenia składników.

         Ciasto przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24 x 24 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 – 45 minut – do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty.

         Karmelizowany słonecznik: wszystkie składniki umieścić w garnuszku, wymieszać i zagotować – cukier może nie rozpuścić się do końca. Następnie przełożyć na matę silikonową/teflonową lub do silikonowej formy do pieczenia – z papierem do pieczenia może być kłopot, ponieważ słonecznik nie będzie chciał się odkleić. Piec w temperaturze 180 – 200ºC przez około 20 minut – do złotego koloru (uwaga: przypalony słonecznik będzie gorzki). Wystudzić. Następnie pokruszyć słonecznik ręcznie lub przy pomocy blendera.

         Masa: miękkie masło utrzeć przy pomocy miksera, aż będzie jasne i puszyste. Dodać masę kajmakową i ucierać dalej. Następnie dodać pokruszony słonecznik i wymieszać.

         Wykonanie: w formie lub na tacy ułożyć pierwszy blat ciasta i nasączyć połową mieszanki (kawa z likierem kawowym). Na blat wyłożyć całą masę kajmakową i wyrównać. Przykryć drugim blatem i nasączyć pozostałą mieszanką. Poczekać, aż dokładnie wsiąknie. Następnie na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową i schłodzić całość przez minimum 2 godziny w lodówce – lub całą noc.
         Polewa: śmietankę kremówkę zagotować i zalać nią czekoladę – połamaną wcześniej na kawałki. Chwilę odczekać i wymieszać. Poczekać, aż polewa lekko zgęstnieje i następnie udekorować nią ciasto.

         Krem/dekoracja: śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej masę kajmakową. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i lekko podgrzewać na palniku – nie doprowadzić do wrzenia – można też rozpuścić żelatynę przez zalanie 2 łyżkami gorącej wody. Dodać do niej niewielką ilość masy, wymieszać i następnie połączyć całość. Dokładnie zmiksować. Po lekkim stężeniu udekorować ciasto.

         Ciasto należy przechowywać w chłodzie lub lodówce. Kroić najlepiej gorącym, ostrym nożem.




 Smacznego! ;)

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto, choć robię je trochę inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto, jeszcze go nie jadłam a wygląda tak apetycznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Swięta jak zwykle minęły za szybko :( Ciasto mega pyszn eu Ciebie, zjadłabym kawałeczek .Zapraszam do mnie:
    http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, zapisze sobie przepis :-) a święta minęły bardzo fajnie i radośnie :-) teraz przed nami Sylwester i Nowy Rok :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Śliczne, jestem pełna podziwu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie Ci wyszło to ciasto :)) Ja się już długo za nie zabieram, ale do tej pory mi się nie udało ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ci wyszło! Ja już od jakiegoś czasu się do niego skłaniam i ciągle nie mogę ;)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale, i musiało cudownie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. takiego ze słonecznikiem nie próbowałam,pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  10. pięknie się prezentuje, robiłam kilka razy słonecznikowca, pyszne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)