Witajcie po Świętach! Mam nadzieję, że spędziliście je w rodzinnej i ciepłej atmosferze, a jedzenie było tylko pysznym dodatkiem, a nie priorytetem. ;)
U mnie w drugi dzień Świąt królowało właśnie to ciasto. Tak, królowało, bo nie było osoby, której by nie posmakowało! Kolejny, pyszny przekładaniec. Kakaowe blaty - puszyste i wilgotne, masa - pyszna, słodziutka, z chrupiącym akcentem karmelizowanego słonecznika. Zdecydowanie podbiła nasze podniebienia. Całość wieńczyła polewa czekoladowa i dekoracja z kremu śmietankowego. Prawdziwie rodzinne ciasto - spore, podzielne, trzymające kształt i przede wszystkim piękne prezentujące się na stole. Zdecydowanie polecam!
Teraz, gdy nareszcie mam trochę wolnego czasu, przysiadłam nad stroną i powolutku wprowadzam zmiany i udogodnienia. Możecie śmiało zaglądać do zakładek na górze. W zakładce 'kontakt' jest mail do mnie, na którego możecie wysyłać wszelkie pytania. Będę odpisywać na bieżąco. Ucieszę się także z każdego zdjęcia, więc śmiało dokumentujcie swoje wypieki! Za to w zakładce 'o mnie' możecie poznać mnie trochę bliżej i zobaczyć, kto siedzi po drugiej stronie ekranu. ;)
Ciasto:
·
170
gramów mąki
·
125
mililitrów oleju
·
100
gramów cukru
·
80
mililitrów wody
·
50
gramów cukru
·
3
jajka
·
2
łyżki kakao
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
·
1
łyżeczka sody oczyszczonej
Karmelizowany
słonecznik:
·
180
gramów słonecznika
·
50
gramów masła
·
3
łyżki cukru
·
2
łyżki mleka
Masa:
·
300
gramów masy kajmakowej
·
150
gramów masła
·
karmelizowany
słonecznik
Do
nasączenia:
·
150
mililitrów świeżo zaparzonej kawy
·
100
mililitrów likieru kawowego
Polewa:
·
125
mililitrów śmietanki kremówki
·
80
gramów czekolady gorzkiej
·
80
gramów czekolady mlecznej
Krem/dekoracja:
·
100
mililitrów śmietanki kremówki
·
100
gramów masy kajmakowej
·
½
łyżeczki żelatyny
Ciasto: do garnuszka wlać olej i
wodę, dodać cukier oraz kakao. Wymieszać i podgrzewć na małym ogniu, aż do
zagotowania i rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika i zostawić do
całkowitego ostygnięcia.
Białka wlać do misy miksera i ubijać na
średnich obrotach, aż lekko się spienią. Cały czas ubijając dodawać stopniowo
cukier. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Wlać ostudzoną mieszankę i
delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesiane suche składniki – mąkę, kakao,
proszek do pieczenia oraz sodę. Delikatnie wymieszać – tylko do połączenia
składników.
Ciasto przelać do formy, wyłożonej
papierem do pieczenia, o wymiarach 24 x 24 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez
około 40 – 45 minut – do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po
wystudzeniu ciasto wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty.
Karmelizowany słonecznik:
wszystkie składniki umieścić w garnuszku, wymieszać i zagotować – cukier może
nie rozpuścić się do końca. Następnie przełożyć na matę silikonową/teflonową
lub do silikonowej formy do pieczenia – z papierem do pieczenia może być
kłopot, ponieważ słonecznik nie będzie chciał się odkleić. Piec w temperaturze
180 – 200ºC przez około 20 minut – do złotego koloru (uwaga: przypalony
słonecznik będzie gorzki). Wystudzić. Następnie pokruszyć słonecznik ręcznie
lub przy pomocy blendera.
Masa: miękkie masło utrzeć przy
pomocy miksera, aż będzie jasne i puszyste. Dodać masę kajmakową i ucierać
dalej. Następnie dodać pokruszony słonecznik i wymieszać.
Wykonanie: w formie lub na tacy
ułożyć pierwszy blat ciasta i nasączyć połową mieszanki (kawa z likierem
kawowym). Na blat wyłożyć całą masę kajmakową i wyrównać. Przykryć drugim
blatem i nasączyć pozostałą mieszanką. Poczekać, aż dokładnie wsiąknie.
Następnie na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową i schłodzić całość przez
minimum 2 godziny w lodówce – lub całą noc.
Polewa: śmietankę kremówkę zagotować
i zalać nią czekoladę – połamaną wcześniej na kawałki. Chwilę odczekać i
wymieszać. Poczekać, aż polewa lekko zgęstnieje i następnie udekorować nią
ciasto.
Krem/dekoracja: śmietankę
kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej masę kajmakową. Żelatynę namoczyć w 2
łyżkach wody i lekko podgrzewać na palniku – nie doprowadzić do wrzenia – można
też rozpuścić żelatynę przez zalanie 2 łyżkami gorącej wody. Dodać do niej
niewielką ilość masy, wymieszać i następnie połączyć całość. Dokładnie
zmiksować. Po lekkim stężeniu udekorować ciasto.
Ciasto należy przechowywać w chłodzie
lub lodówce. Kroić najlepiej gorącym, ostrym nożem.
Smacznego! ;)
Uwielbiam to ciasto, choć robię je trochę inaczej :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, jeszcze go nie jadłam a wygląda tak apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Swięta jak zwykle minęły za szybko :( Ciasto mega pyszn eu Ciebie, zjadłabym kawałeczek .Zapraszam do mnie:
OdpowiedzUsuńhttp://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/
Wygląda pysznie, zapisze sobie przepis :-) a święta minęły bardzo fajnie i radośnie :-) teraz przed nami Sylwester i Nowy Rok :-)
OdpowiedzUsuńWow! Śliczne, jestem pełna podziwu :)
OdpowiedzUsuńCudnie Ci wyszło to ciasto :)) Ja się już długo za nie zabieram, ale do tej pory mi się nie udało ;)
OdpowiedzUsuńPiękne ci wyszło! Ja już od jakiegoś czasu się do niego skłaniam i ciągle nie mogę ;)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Wygląda wspaniale, i musiało cudownie smakować :)
OdpowiedzUsuńtakiego ze słonecznikiem nie próbowałam,pychota:)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje, robiłam kilka razy słonecznikowca, pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuń