Basler Leckerli to tradycyjne pierniczki z dużą ilością miodu, migdałów i skórki kandyzowanej. Pyszne i bardzo aromatyczne. Po jednym kęsie przeniosą Was od razu do Szwajcarii! Są lekko twardawe, kleiste, bardzo dobrze trzymają kształt. Stanowią same w sobie pyszny prezent. Robi się je bardzo szybko i chociaż są drogie w wykonaniu (głównie migdały i miód) to zdecydowanie warto je upiec. Ja zrobiłam z połowy porcji i mam 24 pierniczki - no dobrze, już trochę mniej, ale ciii. :)
Ciasto:
·
260
gramów mąki pszennej
·
250
gramów miodu
·
250
gramów migdałów
·
50
gramów cukru
·
50
gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej
·
50
gramów kandyzowanej skórki cytrynowej
·
1
łyżka cherry brandy, likieru cytrynowego lub ekstraktu
·
1
łyżeczka sody oczyszczonej
·
1
łyżeczka cynamonu
·
1
łyżeczka przyprawy do piernika
Lukier
·
150
gramów cukru pudru
·
3
– 4 łyżki wody
Ciasto: w misce wymieszać
przesianą mąkę, cynamon, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną. Miód i
cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać – ro rozpuszczenia cukru. Przestudzić.
Następnie dodać do przesianych składników razem z migdałami, skórką cytrynową,
pomarańczową i cherry brandy. Połączyć do otrzymania kleistego ciasta – nie
należy podsypywać mąką.
Wykonanie: masę przełożyć do
formy, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24 x 24 cm. Ciasto powinno
być rozłożone równomiernie – nie więcej niż 1 cm wysokości. Piec w temperaturze
180ºC przez około 20 minut. Wyjąć i jeszcze ciepłe polukrować (cukier puder
wymieszać z wodą do gładkiej konsystencji). Następnie, zanim pierniczki
wystygną, pokroić je w dowolne kształty.
Przepis, lekko zmodyfikowany: Moje wypieki
Smacznego! ;)
chce to zrobić! nie... ja MUSZĘ to zrobić <3
OdpowiedzUsuńZapisuje sobie przepis, wyglądają obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńMmm, są obłędne! Zdecydowanie warte swojej ceny i poświęconej im pracy :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuń