Basler Leckerli


Basler Leckerli to tradycyjne pierniczki z dużą ilością miodu, migdałów i skórki kandyzowanej. Pyszne i bardzo aromatyczne. Po jednym kęsie przeniosą Was od razu do Szwajcarii! Są lekko twardawe, kleiste, bardzo dobrze trzymają kształt. Stanowią same w sobie pyszny prezent. Robi się je bardzo szybko i chociaż są drogie w wykonaniu (głównie migdały i miód) to zdecydowanie warto je upiec. Ja zrobiłam z połowy porcji i mam 24 pierniczki - no dobrze, już trochę mniej, ale ciii. :)


Ciasto:

·         260 gramów mąki pszennej
·         250 gramów miodu
·         250 gramów migdałów
·         50 gramów cukru
·         50 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej
·         50 gramów kandyzowanej skórki cytrynowej
·         1 łyżka cherry brandy, likieru cytrynowego lub ekstraktu
·         1 łyżeczka sody oczyszczonej
·         1 łyżeczka cynamonu
·         1 łyżeczka przyprawy do piernika

Lukier

·         150 gramów cukru pudru
·         3 – 4 łyżki wody

Ciasto: w misce wymieszać przesianą mąkę, cynamon, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną. Miód i cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać – ro rozpuszczenia cukru. Przestudzić. Następnie dodać do przesianych składników razem z migdałami, skórką cytrynową, pomarańczową i cherry brandy. Połączyć do otrzymania kleistego ciasta – nie należy podsypywać mąką.
Wykonanie: masę przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24 x 24 cm. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie – nie więcej niż 1 cm wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wyjąć i jeszcze ciepłe polukrować (cukier puder wymieszać z wodą do gładkiej konsystencji). Następnie, zanim pierniczki wystygną, pokroić je w dowolne kształty. 


Przepis, lekko zmodyfikowany: Moje wypieki 

Smacznego! ;)

4 komentarze:

  1. chce to zrobić! nie... ja MUSZĘ to zrobić <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuje sobie przepis, wyglądają obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, są obłędne! Zdecydowanie warte swojej ceny i poświęconej im pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)