Torcik piernikowo - serowy


Trochę czasu już minęło odkąd ostatni raz jedliście ze mną jakieś dobre ciacho. Przerwa była nieplanowana - aczkolwiek okazała się potrzebna. Odetchnęłam trochę, napełniłam głowę nowymi pomysłami i przede wszystkim nabrałam nowych motywacji! Gorący okres za nami i przed nami. Były ostatki, w miedzy czasie skończyłam prywatnie 21 lat, Mikołaj w sobotę obdarował prezentami, niedługo trzeba już będzie pakować prezenty pod choinkę. Ja stawiam zdecydowanie na prezenty własnej roboty. Czy może coś bardziej ucieszyć niż pudełko domowych pierniczków, ciasteczek, ciast? Pierwszy pomysł na prezent dla łakomczuchów!
Jeśli nie chcecie pakować pierniczków do puszek to chociaż upieczcie to ciasto. Jest genialne! Robi się je dosyć długo - masę piernikowa i serowa to nic innego tylko wymieszanie składników - to na pieczenie trzeba poświęcić ten czas. Jednak jest tego warte. Jak ja mówię, że warto stać w kuchni - wierzcie na słowo. Piernik - obłędny, mięciutki, idealny, warstwa sernika - kremowa, słodziutka, polewa - raj na języku (nic dziwnego w końcu to masło orzechowe i słodkie mleko skondensowane). Po drodze możecie poczuć smak powideł, a na koniec pochrupać orzeszki. Nic innego tylko piec! :)



Ciasto piernikowe:

·         230 gramów mąki
·         200 mililitrów mleka
·         120 gramów cukru
·         100 gramów masła
·         80 gramów czekolady gorzkiej
·         2 jajka
·         1 łyżka kawy zbożowej
·         1 ½ łyżki miodu
·         3 łyżeczki przyprawy do piernika
·         2 łyżeczki sody
·         1 ½ łyżeczki cynamonu

Masa serowa:

·         650 gramów twarogu 3 – krotnie mielonego
·         350 gramów sera mascarpone
·         400 gramów mleka skondensowanego słodzonego
·         4 jajka
·         3 łyżki cukru pudru

Polewa:

·         100 gramów mleka skondensowanego słodzonego
·         4 łyżki masła orzechowego (gładkiego)

Dodatkowo:

·         350 gramów powideł śliwkowych (1 ½ słoika)
·         4 – 5 łyżek likieru pomarańczowego/soku pomarańczowego
·         orzechy włoskie do dekoracji

Masa piernikowa: w garnuszku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Wciąż podgrzewając dodawać kolejno: miód, połamaną na kosteczki czekoladę, przyprawę korzenną lub piernikową, kawę zbożową i cynamon. Podgrzewać do roztopienia się czekolady, następnie zdjąć garnek z ognia i dodać kolejno sodę, mleko oraz jajko. Wszystko szybko oraz energicznie mieszać łyżką. Dodać mąkę i mieszać do czasu aż nie będzie grudek. Masę podzielić na 2 części.

Masa serowa: do misy miksera włożyć ser razem z mascarpone i zmiksować razem z mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem oraz mlekiem skondensowanym - tak aby nie było grudek. Dodać jajka i miksować przez około 1 minutę na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Masę rozdzielić do dwóch misek, odstawić.

Wykonanie: połowę ciasta piernikowego przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24 x 24 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika – nie wyłączać go – odczekać 3 minuty i rozprowadzić na powierzchni połowę powideł śliwkowych (wymieszanych razem z sokiem/likierem), a następnie wyłożyć łyżką połowę masy serowej.

Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. Wyjąć i po 3 minutach delikatnie wyłożyć drugą połowę masy piernikowej (gdyby zgęstniała, można dodać do niej 2 - 3 łyżki wody lub likieru czy rumu), wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i po 3 minutach rozprowadzić drugą część powideł. Delikatnie wyłożyć resztę masy serowej i piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Polewa: mleko skondensowane podgrzać razem z masłem orzechowym, aż powstanie jednolita masa. Gdy polewa lekko przestygnie rozprowadzić ją po powierzchni sernika. Na koniec udekorować orzechami włoskimi (całymi lub posiekanymi).



Przepis: Kwestia Smaku

Smacznego! ;)

8 komentarzy:

  1. Będę musiała wypróbować, bo wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Oj zjadłabym taki kawałeczek nawet malutki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super ciacho. Wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy może być coś cudowniejszego od piernika i sernika w jednym kawałku ciasta? Chyba nie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Je też jestem zwolenniczką prezentów własnej roboty, a torcik obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały torcik, napatrzeć się nie można, aż ślinka leci ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)