Jakie serniki lubicie najbardziej? Ciężkie, sypkie, na tłustym polskim twarogu czy wręcz przeciwnie - kremowe, maziste, o delikatnej konsystencji? Ja szczerze przyznam, że te pierwsze omijam z daleka. Najzwyczajniej w świecie mi nie smakują i robię je tylko ja specjalne życzenie rodziny. Sernik dekadencki to mój osobisty ideał. Ciasteczkowo - orzechowy spód - z dodatkiem orzechów i masła orzechowego, kremowa i mazista masa serowa (ma w składzie aż 3 rodzaje sera). Dodatkowo słodzona białą czekoladą i mlekiem skondensowanym. Całość oblana delikatną śmietankową polewą. Dla przełamania tekstury udekorowałam sernik na wierzchu orzechami w sosie toffee - dobrze, że można go potem bezkarnie wyjadać łyżeczką! Całość smakuje niesamowicie! Robiłam sernik na Wigilię, a potem jeszcze raz na Nowy Rok. To chyba o czymś świadczy? Zróbcie koniecznie - jest pyszny i do tego pięknie wygląda! :)
Spód:
·
250
gramów ciastek pełnoziarnistych
·
3
łyżki masła orzechowego
·
2
łyżki masła
·
2
łyżki orzechów włoskich
Masa
serowa:
·
450
gramów twarogu 3 – krotnie mielonego
·
250
gramów mascarpone
·
200
gramów sera kremowego
·
200
gramów mleka skondensowanego słodzonego
·
150
gramów czekolady białej
·
3
jajka
·
3
łyżki mąki pszennej
·
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
·
150
gramów kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
·
3
łyżki cukru pudru
Sos:
·
200
mililitrów śmietanki kremówki
·
60
gramów masła
·
60
gramów cukru trzcinowego
·
3
łyżki miodu
Dodatkowo:
·
70
– 100 gramów orzechów włoskich
Ciasteczkowy
spód: pokruszyć
ciasteczka razem z orzechami w blenderze. Następnie dodać masło rozpuścić razem
z masłem orzechowym. Wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, o średnicy
21 cm i uformować dno. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy
serowej.
Masa
serowa: składniki
wyjąć wcześniej z lodówki , aby były w temperaturze pokojowej. Ser zmielić 3 –
krotnie - aż jego konsystencja będzie gładka i bez grudek. Następnie
dodać mascarpone, serek kremowy (np. philadelphia, twój smak) i mleko
skondensowane. Wymieszać. Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej, chwilę
odczekać, aż przestygnie i dodać do masy serowej. Dodać jajka, mąkę oraz
ekstrakt waniliowy. Zmiksować całość – tylko do połączenia składników, żeby
zbytnio nie napowietrzać masy – powinna być gładka i kremowa, o dosyć gęstej
konsystencji.
Wykonanie: masę serową wylać na schłodzony wcześniej
ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 150ºC
przez około 60 – 70 minut - najlepiej w kąpieli wodnej.
Polewa: śmietanę
lub jogurt wymieszać razem z cukrem pudrem. Wylać na sernik 15 minut przed
końcem pieczenia. Włożyć z powrotem do piekarnika.
Studzić
w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Sos:
wszystkie składniki umieścić w garnuszku i gotować na niewielkim ogniu, cały
czas mieszając – przez około 20 minut. Sos powoli będzie gęstnieć i zmieniać
kolor na karmelowy. Gdy będzie odpowiednio gęsty, zdjąć z palnika.
Dekoracja:
orzechy pokroić i połączyć je z ½ sosu. Następnie udekorować sernik na brzegach
lub wedle uznania. Pozostały sosem można udekorować boki lub zostawić go i
polewać kawałki sernika na talerzach. Sos można podgrzewać.
Smacznego! ;)
Pyszny, chętnie porwałabym kawałeczek takiego sernika :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńAle cudo :-) oj zjadłabym taki mały kawałeczek :-) zabieram przepis i znikam z sernikiem :-)
OdpowiedzUsuńprezentuje się obłędnie!!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek! a te orzeszki! <3
OdpowiedzUsuńPyszny, idealny i przepiękny!! Zazdroszczę Ci go ;)
OdpowiedzUsuńPiękny! Super, że z orzechami :)
OdpowiedzUsuńWOW! wygląda obłędnie :D chcę kawałek
OdpowiedzUsuńRobiłem go kiedyś i rzeczywiście był genialny :D
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńmam pytanie
OdpowiedzUsuńkupiłam śmietanę 12% - dodałam cukier i zmiksowalam - i polalam 15 minut przed koncem
niestety się zważyła? dlaczego?