Makowiec zawijany


Święta tuż, tuż. Wszędzie korki, przepełnione sklepy i ozdoby świąteczne. Nie wiem jak u Was w domu, ale u mnie na Wigilię obowiązkowo pojawić się musi piernik staropolski (ostatni dzwonek na upieczenie!), prawdziwy polski sernik - sernik wiedeński lub tradycyjny, na który przepis pojawi się za parę dni i makowiec zawijany. Makowiec z tego przepisu wychodzi fenomenalny, nie ma porównania z innymi! Wilgotny, długo zachowuje świeżość. Mięciutki w środku i z idealnie chrupiącą skórką. Poezja... ;)




Ciasto:

·         510 gramów mąki pszennej
·         180 mililitrów mleka
·         150 gramów masła
·         70 gramów cukru
·         45 gramów drożdży świeżych
·         6 żółtek
·         1 ½ łyżki spirytusu lub wódki
·         1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
·         ½ łyżeczki soli

Masa makowa:

·         500 gramów maku
·         170 gramów brązowego cukru jasnego
·         100 gramów rodzynek
·         100 gramów skórki pomarańczowej
·         50 gramów orzechów włoskich
·         6 białek
·         3 łyżki miodu
·         1 łyżka masła
·         2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
·         1 łyżeczka cynamonu

Lukier:

·         120 gramów cukru pudru
·         3 – 4 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

·         skórka pomarańczowa
·         mak

         Ciasto: najpierw zrobić rozczyn – do połowy letniego mleka dodać drożdże, po łyżce mąki i cukru. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w pozostałym mleku. Mąkę przesiać i następnie dodać do niej rozczyn, resztę cukru, mleko z masłem, żółtka, alkohol, wanilię oraz sól. Dobrze wyrobić ciasto – musi być elastyczne i łatwo odchodzić od naczynia. Uformować z niego kulkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – około 1 -1,5 godziny.

         Masa makowa: mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody a następnie dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem (mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem).

Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać do masy ubite białka, które pozostały z ciasta.

Wykonanie: ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). 

Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce.

Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.

Lukier: cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Jeśli lukru będzie zbyt mało - dorobić.

Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące) polać lukrem i posypać suchym makiem i skórką pomarańczową.

Przepis: Moje wypieki

Smacznego! ;) 

10 komentarzy:

  1. W tym roku moja mama robi makowca, ale zapisuje sobie przepis i zrobię, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, ile nadzienia. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taki zawijany makowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Już czuję święta!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. co roku robię świąteczny makowiec w cieście drożdżowym - pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas też będzie na święta :) Pysznie wygląda u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpadłam na coś słodkiego :) ten makowiec jest taki jak lubię... duuuzo maku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękna zawijanka Ci wyszła, mocno napakowana makiem, tak jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rozumiem, że z tych proporcji wychodzą aż 3 roladki? ile mają centymetrów tak mniej więcej? Zastanawiam się nad tym, czy dla mnie to nie za dużo, i chciałabym trochę zmodyfikować - stąd pytanie :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)