Święta tuż, tuż. Wszędzie korki, przepełnione sklepy i ozdoby świąteczne. Nie wiem jak u Was w domu, ale u mnie na Wigilię obowiązkowo pojawić się musi piernik staropolski (ostatni dzwonek na upieczenie!), prawdziwy polski sernik - sernik wiedeński lub tradycyjny, na który przepis pojawi się za parę dni i makowiec zawijany. Makowiec z tego przepisu wychodzi fenomenalny, nie ma porównania z innymi! Wilgotny, długo zachowuje świeżość. Mięciutki w środku i z idealnie chrupiącą skórką. Poezja... ;)
Ciasto:
·
510
gramów mąki pszennej
·
180
mililitrów mleka
·
150
gramów masła
·
70
gramów cukru
·
45
gramów drożdży świeżych
·
6
żółtek
·
1
½ łyżki spirytusu lub wódki
·
1
łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
·
½
łyżeczki soli
Masa makowa:
·
500
gramów maku
·
170
gramów brązowego cukru jasnego
·
100
gramów rodzynek
·
100
gramów skórki pomarańczowej
·
50
gramów orzechów włoskich
·
6
białek
·
3
łyżki miodu
·
1
łyżka masła
·
2
łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
·
1
łyżeczka cynamonu
Lukier:
·
120
gramów cukru pudru
·
3
– 4 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
·
skórka
pomarańczowa
·
mak
Ciasto: najpierw zrobić rozczyn
– do połowy letniego mleka dodać drożdże, po łyżce mąki i cukru. Dobrze
wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w
pozostałym mleku. Mąkę przesiać i następnie dodać do niej rozczyn, resztę
cukru, mleko z masłem, żółtka, alkohol, wanilię oraz sól. Dobrze wyrobić ciasto
– musi być elastyczne i łatwo odchodzić od naczynia. Uformować z niego kulkę i
odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – około 1 -1,5
godziny.
Masa makowa: mak zalać wrzącą
wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody a
następnie dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem (mak można
też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem).
Do
zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na koniec delikatnie
wmieszać do masy ubite białka, które pozostały z ciasta.
Wykonanie:
ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o
grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego
brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z
makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego
dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie
więcej).
Nie
jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia,
ale można je odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce.
Makowce
ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.
Piec
w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru
(kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od
góry, przestudzić.
Lukier:
cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej
strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie
zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Jeśli lukru będzie zbyt mało - dorobić.
Jeszcze
ciepłe ciasto (nie gorące) polać lukrem i posypać suchym makiem i skórką
pomarańczową.
Przepis: Moje wypieki
Smacznego! ;)
W tym roku moja mama robi makowca, ale zapisuje sobie przepis i zrobię, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńMniam, ile nadzienia. Pycha :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki zawijany makowiec :)
OdpowiedzUsuńkocham makowce!
OdpowiedzUsuńMniam! Już czuję święta!:)
OdpowiedzUsuńco roku robię świąteczny makowiec w cieście drożdżowym - pychotka :)
OdpowiedzUsuńU nas też będzie na święta :) Pysznie wygląda u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńWpadłam na coś słodkiego :) ten makowiec jest taki jak lubię... duuuzo maku :)
OdpowiedzUsuńpiękna zawijanka Ci wyszła, mocno napakowana makiem, tak jak lubię:)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że z tych proporcji wychodzą aż 3 roladki? ile mają centymetrów tak mniej więcej? Zastanawiam się nad tym, czy dla mnie to nie za dużo, i chciałabym trochę zmodyfikować - stąd pytanie :)
OdpowiedzUsuń