Pączki


Przyznać się ile zamierzacie zjeść pączków w Tłusty Czwartek? W ten dzień nie jesteśmy na diecie ;) 
Dzisiaj przepis na najlepsze domowe pączki! Są puchate, delikatne i chrupiącą skórką. Jasna obrączka świadczy o tym, że są lekkie i dobrze wyrośnięte. Nadziane ulubioną konfiturą - u mnie różana, z grubą warstwą lukru i skórką pomarańczową. Mniam! 




Składniki:

Ciasto:
1 kg mąki pszennej
500 mililitrów mleka
100 gramów drożdży
100 gramów cukru
100 gramów masła
40 mililitrów spirytusu
6 żółtek
1 całe jajko
1 łyżeczka pasty waniliowej lub pół laski wanilii
sok i skórka otarta z 1 cytryny
pół łyżeczki soli

Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
konfitura do nadzienia
skórka pomarańczowa
cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody)

         Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru, 200 gramów mąki i pół szklanki mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.

         Mąkę przesiać. Utrzeć jajko i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, sok i skórkę z cytryny, resztę mleka, sól i spirytus. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać roztopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić.

         Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką lub szklanką wykrawać pączki i odkładać je do wyrośnięcia.

         Smażyć na głębokim tłuszczu nagrzanym do 175 stopni po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć na papierowym ręczniku, nadziać konfiturą przy pomocy długiej tylki. Na koniec polukrować i posypać skórką pomarańczową lub oprószyć cukrem pudrem.

Przepis: Moje Wypieki 

13 komentarzy:

  1. Piękne pączusie :) Wyglądają idealnie, mam ochotę sięgnąć po (nie) jednego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo ale to bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem chyba jedyną osobą, która nie lubi pączków

    OdpowiedzUsuń
  4. Pączusie jak z prawdziwej cukierni, i ta skórka pomarańczowa mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak pięknie dziś u wszystkich pachnie - piękne pączki Ci wyszły

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie Ci wyszły! Też lubię dużo lukru i skórkę na wierzchu:)
    P.S. Zjadłam tylko 8 pączków tradycyjnych, zamierzałam zjeść 16, ale wcześniej objadłam się pączkami hiszpańskimi i na tradycyjne nie było już tyle miejsca :)

    OdpowiedzUsuń
  7. domowe są najlepsze. Chętnie bym się porwała na zjedzenie tych, które nam tutaj zaproponowałaś. ; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Tradycyjne biorą górę nad wszystkimi :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuja sie mega smakowicie! Piekne Ci wyszly

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje pączusie wyglądają cudownie i bardzo apetycznie!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ładne pączki już tęsknię za tłustym czwartkiem, kiedy bezkarnie mogę się nimi objadać.

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowne pączki! Szkoda, że już karnawał się skończył :(

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)