Propozycja zdrowych ciasteczek na bazie musli. Można wykorzystać to z dodatkami albo domowe - skomponowane według własnego upodobania. Ciastka są chrupiące, nie za słodkie a przede wszystkim sycące. Łatwo je ze sobą zabrać i zjeść na przykład na drugie śniadanie. ;)
Składniki:
Ciasto:
280
gramów musli (z dodatkami)
100
gramów mąki
80
gramów masła
50
gramów miodu
50
gramów cukru trzcinowego
50
gramów masła orzechowego
1 jajko
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ciasto: masło rozpuścić razem z miodem
i cukrem. Odstawić do ostygnięcia. Do miski dodać masło orzechowe i jajko.
Wymieszać. Następnie dodać musli, mąkę,
jajko, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy. Wlać masło z miodem
i cukrem. Wszystko wymieszać do połączenia składników.
Formować kuleczki wielkości orzecha
włoskiego. Następnie przy pomocy szklanki lub ręki lekko je rozpłaszczyć.
Posypać ziarnkami sezamu i przyklepać.
Smacznego! ;)
świetnie wyglądają, lubie takie ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńCudeńka :) Przepadam za tego typu ciasteczkami
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie :D pęknie wyszły :)
OdpowiedzUsuńprzydałby mi się do kawki :)
OdpowiedzUsuńsuper alternatywa dla batoników musli
OdpowiedzUsuńCudowne ciasteczka! Idealne do pochrupania na uczelni :)
OdpowiedzUsuńZdrowa przekąska Na pewno poprawią nastrój
OdpowiedzUsuń