Pieczone pączki


Zacznijmy od zdrowszej alternatywy pączków. Osoby, które nie mogą jeść tych tradycyjnych - smażonych na głębokim tłuszczu będą zadowolone! Z wyglądu przypominają angielskie donuty, lub jak kto woli - oponki. Puchate, sprężyste, obtoczone w zniewalającej panierce cukrowej z cynamonem. Kolejna propozycja na Tłusty Czwartek, jednak każda pora jest dobra, żeby je zrobić. Nie będziecie żałować! ;)



Składniki:

Ciasto:
550 gramów mąki pszennej
300 mililitrów mleka
80 gramów masła
50 gramów cukru
30 gramów drożdży
2 jajka
Szczypta soli

Dodatkowo:
250 mililitrów mleka
250 gramów cukru
2 łyżki cynamonu

Najpierw zrobić rozczyn – do połowy letniego mleka dodać drożdże, po łyżce mąki i cukru. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w pozostałym mleku.  Do mąki dodać rozczyn, mleko z masłem, cukier oraz jajka. Dobrze wyrobić. Ciasto może być dość kleiste – nie będzie odchodzić od ręki i naczynia.

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, bądź wstawiać na całą noc do lodówki ( po wyjęciu ciasto przynajmniej godzinę musi postać w temperaturze pokojowej).

Ciasto przełożyć z miski na stolnicę oprószoną mąką i ponownie wyrobić. Rozwałkować na grubość 1 – 1,5 cm (w zależności jak grube mają być). Następnie szklanką lub foremką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia – ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte posmarować z wierzchu mlekiem.

Piec w temperaturze  180 stopni przez około 8 - 10 minut, aż lekko się zrumienią. 

         Pączki po upieczeniu chwilę przestudzić, a następnie zanurzać w mleku i obtoczyć w cynamonowym cukrze. Odłożyć na kratkę.

Inspiracja: Moje Wypieki

7 komentarzy:

  1. A ja się wpraszam na te pączusie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne pączki:D smacznie wyglądają:) też dzisiaj piekę takie:d

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne te pączki! Tylko je jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpadam we czwartek, są śliczne i na pewno dietetyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie robiłam takiej wersji pączków, a wyglądają u Ciebie smaczniutko :)
    Zapraszam do wzięcia udziału w moim konkursie .

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smacznie wyglądają - ta posypka dodaje mi wielkiego uroku

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)