Podczas gdy pogoda tak się popsuła i zamiast słońca możemy liczyć na deszcz i burze, zapraszam na coś słodkiego. Inna wersja poprzedniego ciasta: Sernik z truskawkami na spodzie brownie. Jak sama nazwa sugeruje nie znajdziemy tutaj truskawek ani owocowego musu. Jest za to mleko w proszku, w brownie przeważa czekolada mleczna, do tego herbatnik i polewa czekoladowa. Mniaaam! To coś więcej niż sernik, więcej niż ciasto czekoladowe. Wariacja, która może być wykorzystana, kiedy nie mamy już dostępu do świeżych owoców. Polecam bardzo! W końcu to ciasto 2 w 1. ;)
Składniki:
Brownie:
100
gramów czekolady mlecznej
50
gramów czekolady gorzkiej
120
gramów masła
150
gramów cukru
220
gramów mąki pszennej
3 jajka
3 łyżki
mleka
2
łyżeczki kakao
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa serowa:
900
gramów twarogu 3 – krotnie mielonego
200
gramów cukru
160
gramów śmietany 30%
100
gramów mleka w proszku
3 jajka
1 łyżka
mąki pszennej
1 łyżka
mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
150
gramów czekolady mlecznej
100
gramów czekolady gorzkiej
60
mililitrów śmietanki kremówki
Dodatkowo:
opakowanie
herbatników
Czekoladę roztopić razem z masłem na
niewielkim ogniu. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie wlać do niej
przestygniętą czekoladę i wszystko dokładnie zmiksować. Dodać mąkę, mleko,
ekstrakt z wanilii, kakao i szczyptę soli. Wymieszać tylko do połączenia
składników.
Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 24 cm, wyłożonej papierem do
pieczenia (samo dno) lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w
temperaturze 150 -180 stopni przez 25 minut – aż na wierzchu utworzy się
skorupka.
Podczas pieczenia spodu brownie, należy
przygotować masę serową. Składniki
powinny być wyjęte wcześniej z lodówki , aby były w temperaturze pokojowej. Do
misy miksera dodajemy ser, cukier, śmietanę, ekstrakt waniliowy i miksujemy na
wolnych obrotach. Stopniowo dodajemy jajka, przesiane obie mąki i mleko w
proszku. Mieszamy tylko do połączenia składników.
Upieczony spód brownie (może być lekko
ciepły) wykładamy herbatnikami i wylewamy masę serową. Sernik pieczemy w
kąpieli wodnej – na dolnej kratce ustawiamy naczynie z wrzącą wodą w
temperaturze 120 stopni przez około 75 – 90 minut – aż środek będzie
ścięty. Studzić w uchylonym piekarniku,
a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
Polewa: śmietankę kremówkę podgrzać i
dodać do niej posiekaną czekoladę. Mieszając poczekać, aż czekolada się
rozpuści.
Na wierzchu sernika rozsmarować polewę
czekoladową. Odstawić do stężenia.
Smacznego! ;)
Bosko wygląda to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, właśnie takie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń