Sezon truskawkowy w pełni! Codziennie wracam do domu z koszyczkiem świeżych i pysznych truskawek. Czerwone, słodkie i takie soczyste.
Połączenie ich z czekoladą to strzał w dziesiątkę. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto. Spód brownie - iście czekoladowy do tego kremowa masa serowa i wierzch udekorowany musem truskawkowym i świeżymi owocami. Mniam. Spróbujcie koniecznie! ;)
Składniki:
Brownie:
50
gramów czekolady mlecznej
50
gramów czekolady gorzkiej
100
gramów masła
100
gramów cukru
130
gramów mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki
mleka
2
łyżeczki kakao
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa
serowa:
600 gramów
twarogu 3 – krotnie mielonego
170
gramów cukru
100
gramów śmietany 12%
2 jajka
2 białka
1 łyżka
mąki pszennej
1 łyżka
mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mus
truskawkowy:
200
gramów truskawek
1 łyżka
cukru pudru
2
łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
truskawki
do dekoracji
Czekoladę roztopić razem z masłem na
niewielkim ogniu. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie wlać do niej
przestygniętą czekoladę i wszystko dokładnie zmiksować. Dodać mąkę, mleko,
ekstrakt z wanilii, kakao i szczyptę soli. Wymieszać tylko do połączenia
składników.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy
21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) lub wysmarowanej masłem i
oprószonej mąką. Piec w temperaturze 150 -180 stopni przez 25 minut – aż na
wierzchu utworzy się skorupka.
Podczas pieczenia spodu brownie, należy
przygotować masę serową. Składniki
powinny być wyjęte wcześniej z lodówki , aby były w temperaturze pokojowej. Do
misy miksera dodajemy ser, cukier, śmietanę, ekstrakt waniliowy i miksujemy na
wolnych obrotach. Stopniowo dodajemy jajka, białka i przesiane obie mąki.
Mieszamy tylko do połączenia składników.
Na upieczony spód brownie (może być
lekko ciepły) wylewamy masę serową. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej – na
dolnej kratce ustawiamy naczynie z wrzącą wodą w temperaturze 120 stopni przez
około 75 – 90 minut – aż środek będzie ścięty.
Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez kilka godzin
w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
Mus: truskawki przełożyć do blendera i
zmiksować na gładkie pure razem z cukrem pudrem. Dodać żelatynę rozpuszczoną w
niewielkiej ilości wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego
stężenia. Na koniec wylać go na sernik i
udekorować go truskawkami.
Smacznego! ;)
Takiemu nie potrafiłabym się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńPyszny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń