Sernik z truskawkami na spodzie brownie


Sezon truskawkowy w pełni! Codziennie wracam do domu z koszyczkiem świeżych i pysznych truskawek. Czerwone, słodkie i takie soczyste.
Połączenie ich z czekoladą to strzał w dziesiątkę. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto. Spód brownie - iście czekoladowy do tego kremowa masa serowa i wierzch udekorowany musem truskawkowym i świeżymi owocami. Mniam. Spróbujcie koniecznie! ;)



Składniki:

Brownie:
50 gramów czekolady mlecznej
50 gramów czekolady gorzkiej
100 gramów masła
100 gramów cukru
130 gramów mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:
600 gramów twarogu 3 – krotnie mielonego
170 gramów cukru
100 gramów śmietany 12%
2 jajka
2 białka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mus truskawkowy:
200 gramów truskawek
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
truskawki do dekoracji

         Czekoladę roztopić razem z masłem na niewielkim ogniu. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie wlać do niej przestygniętą czekoladę i wszystko dokładnie zmiksować. Dodać mąkę, mleko, ekstrakt z wanilii, kakao i szczyptę soli. Wymieszać tylko do połączenia składników.

         Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 150 -180 stopni przez 25 minut – aż na wierzchu utworzy się skorupka. 

         Podczas pieczenia spodu brownie, należy przygotować masę serową.  Składniki powinny być wyjęte wcześniej z lodówki , aby były w temperaturze pokojowej. Do misy miksera dodajemy ser, cukier, śmietanę, ekstrakt waniliowy i miksujemy na wolnych obrotach. Stopniowo dodajemy jajka, białka i przesiane obie mąki. Mieszamy tylko do połączenia składników.

         Na upieczony spód brownie (może być lekko ciepły) wylewamy masę serową. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej – na dolnej kratce ustawiamy naczynie z wrzącą wodą w temperaturze 120 stopni przez około 75 – 90 minut – aż środek będzie ścięty.  Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc. 
         Mus: truskawki przełożyć do blendera i zmiksować na gładkie pure razem z cukrem pudrem. Dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.  Na koniec wylać go na sernik i udekorować go truskawkami. 

Smacznego! ;)

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)