Sernik z mlekiem w proszku na spodzie brownie


Podczas gdy pogoda tak się popsuła i zamiast słońca możemy liczyć na deszcz i burze, zapraszam na coś słodkiego. Inna wersja poprzedniego ciasta: Sernik z truskawkami na spodzie brownie. Jak sama nazwa sugeruje nie znajdziemy tutaj truskawek ani owocowego musu. Jest za to mleko w proszku, w brownie przeważa czekolada mleczna, do tego herbatnik i polewa czekoladowa. Mniaaam! To coś więcej niż sernik, więcej niż ciasto czekoladowe. Wariacja, która może być wykorzystana, kiedy nie mamy już dostępu do świeżych owoców. Polecam bardzo! W końcu to ciasto 2 w 1. ;)

 

Składniki:

Brownie:
100 gramów czekolady mlecznej
50 gramów czekolady gorzkiej
120 gramów masła
150 gramów cukru
220 gramów mąki pszennej
3 jajka
3 łyżki mleka
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:
900 gramów twarogu 3 – krotnie mielonego
200 gramów cukru
160 gramów śmietany 30%
100 gramów mleka w proszku
3 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa:
150 gramów czekolady mlecznej
100 gramów czekolady gorzkiej
60 mililitrów śmietanki kremówki

Dodatkowo:
opakowanie herbatników

         Czekoladę roztopić razem z masłem na niewielkim ogniu. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie wlać do niej przestygniętą czekoladę i wszystko dokładnie zmiksować. Dodać mąkę, mleko, ekstrakt z wanilii, kakao i szczyptę soli. Wymieszać tylko do połączenia składników.

         Ciasto przelać do formy  o wymiarach 24 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 150 -180 stopni przez 25 minut – aż na wierzchu utworzy się skorupka. 

         Podczas pieczenia spodu brownie, należy przygotować masę serową.  Składniki powinny być wyjęte wcześniej z lodówki , aby były w temperaturze pokojowej. Do misy miksera dodajemy ser, cukier, śmietanę, ekstrakt waniliowy i miksujemy na wolnych obrotach. Stopniowo dodajemy jajka, przesiane obie mąki i mleko w proszku. Mieszamy tylko do połączenia składników.

         Upieczony spód brownie (może być lekko ciepły) wykładamy herbatnikami i wylewamy masę serową. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej – na dolnej kratce ustawiamy naczynie z wrzącą wodą w temperaturze 120 stopni przez około 75 – 90 minut – aż środek będzie ścięty.  Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.

         Polewa: śmietankę kremówkę podgrzać i dodać do niej posiekaną czekoladę. Mieszając poczekać, aż czekolada się rozpuści.

         Na wierzchu sernika rozsmarować polewę czekoladową. Odstawić do stężenia.

Smacznego! ;)

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)