Bardzo znany i lubiany włoski deser. Warstwy biszkoptów, nasączonych kawą zostały przełożone masą z sera mascarpone z dodatkiem jajek - dzięki nim jest naprawdę puszysta. Co więcej, nie musimy stać przy piekarniku. Deser idealny na słodkość, mocno kawowy, idealny! Zapraszam na kawałek ;)
Składniki:
500
gramów serka mascarpone
1
szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
5 jajek
5 łyżek
cukru pudru
2 łyżki
likieru amaretto
Dodatkowo:
250
gramów podłużnych biszkoptów
kakao do
oprószenia
Masa:
żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę. Dodać mascarpone i
wymieszać, aż do połączenia składników. Następnie delikatnie wmieszać ubite na
sztywno białka.
Biszkopty ułożyć na dnie keksówki o wymiarach
20 x 10 cm - wyłożonej folią spożywczą (łatwiej potem wyjąć deser).
Przestudzoną
kawę wymieszaną z likierem wylewać łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły;
ewentualnie można w niej moczyć biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko się
łamią. Następnie oprószyć kakao i wyłożyć warstwę masy serowej. Na ser ponownie wyłożyć biszkopty, namoczyć
kawą oraz posypać kakao. Nałożyć drugą warstwę sera, wyrównać. Ułożyć 3 warstwę
biszkoptów i rozsmarować na niej niewiele pozostałego sera. Wstawić do lodówki,
najlepiej na noc. Masa musi stężeć.
Przed
podaniem oprószyć kakao.
Takie tiramisu to ja rozumiem. Max kremu i min biszkoptów. Rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńDeser, który zawsze trafia do gustu :)
OdpowiedzUsuń