Tiramisu


Bardzo znany i lubiany włoski deser. Warstwy biszkoptów, nasączonych kawą zostały przełożone masą z sera mascarpone z dodatkiem jajek - dzięki nim jest naprawdę puszysta. Co więcej, nie musimy stać przy piekarniku. Deser idealny na słodkość, mocno kawowy, idealny! Zapraszam na kawałek ;)


Składniki:

Masa serowa:
500 gramów serka mascarpone
1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
5 jajek
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki likieru amaretto

Dodatkowo:
250 gramów podłużnych biszkoptów
kakao do oprószenia

Masa: żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę. Dodać mascarpone i wymieszać, aż do połączenia składników. Następnie delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.

 Biszkopty ułożyć na dnie keksówki o wymiarach 20 x 10 cm - wyłożonej folią spożywczą (łatwiej potem wyjąć deser). 

Przestudzoną kawę wymieszaną z likierem wylewać łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły; ewentualnie można w niej moczyć biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko się łamią. Następnie oprószyć kakao i wyłożyć  warstwę masy serowej.  Na ser ponownie wyłożyć biszkopty, namoczyć kawą oraz posypać kakao. Nałożyć drugą warstwę sera, wyrównać. Ułożyć 3 warstwę biszkoptów i rozsmarować na niej niewiele pozostałego sera. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Masa musi stężeć.

Przed podaniem oprószyć kakao.

2 komentarze:

  1. Takie tiramisu to ja rozumiem. Max kremu i min biszkoptów. Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser, który zawsze trafia do gustu :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)