Rainbow cupcakes


Jutro wielkie święto - w końcu na 1 czerwca czeka każde dziecko. Gwarantuję, że te cupcakes wywołają uśmiech na każdej buzi. Pyszne i w dodatku kolorowe! Do kremu musimy dodać barwnik spożywczy - nie używam go na co dzień, jest zarezerwowany na specjalne okazje. Jeśli jednak macie do takich rzeczy negatywne podejście radzę poszukać naturalnego sposobu.Zapraszam do wypróbowania - koniecznie z dziećmi. Udanej zabawy! ;)



Składniki:

Ciasto:
220 gramów mąki
150 gramów jogurtu naturalnego
80 gramów masła
80 gramów cukru
50 mililitrów mleka
2 jajka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
150 mililitrów śmietanki kremówki
80 gramów mascarpone
30 gramów cukru pudru
niebieski barwnik spożywczy

Dodatkowo:
12 żelków tęczowych
12 łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki ( ok. 150 gramów)
posypka – gwiazdki bądź płatki śniegu

Ciasto: masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii, jajka i miksować na małych obrotach. Następnie dodać jogurt naturalny i mleko. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wszystko zmiksować.

         Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami i nakładać ciasta do około ½ ich wysokości.  Łyżeczką nałożyć dżem i przykryć ciastem do wypełniania ok. ¾ papilotki. 

         Piec w temperaturze 150 stopni przez około 18 – 20 minut – do suchego patyczka.

         Krem: śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Oddzielić około 3 łyżki i przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie okrągłej gwiazdki (u mnie Wilton 13)  - do późniejszej dekoracji. Następnie dodać mascarpone i niebieski barwnik spożywczy. Delikatnie wymieszać. 

         Dekoracja: Odmierzyć długość tęczowych żelek ( ja zostawiłam około ¾ ich długości). Następnie zrobić dwa nacięcia w babeczce. Włożyć jeden koniec naszej tęczy i rozsmarować niebieski krem – imituje nasze niebo. Następnie „wbić” drugi koniec żelka. Rękawem cukierniczym wyciskać kremówkę, tworząc chmurki przy obu końcach. Ułożyć posypkę wedle uznania. Przechowywać w lodówce. 

Smacznego! ;)



7 komentarzy:

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)