Ciasto kruche z rabarbarem i dżemem truskawkowym


Skoro jest sezon na truskawki to tym bardziej na rabarbar! Połączenie smaku słodkiego i kwaśnego było strzałem w dziesiątkę. Ciasto jest przepyszne. Z dodatkiem mąki razowej i cukru trzcinowego na posypkę. Kruche - niektóre kawałki wręcz łamały się przy nakładaniu! Charakteru dodaje tutaj dżem truskawkowy. U nas zniknęło po paru minutach. Polecam! ;)


Składniki:

Ciasto kruche:
250 gramów mąki pszennej
150 gramów mąki pszennej razowej
200 gramów masła
100 gramów cukru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
350 – 400 gramów rabarbaru
250 gramów dżemu truskawkowego
100 gramów cukru

Ciasto: w misce wymieszać obie mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodać pokrojone w mniejsza kawałki zimne masło i żółtka. Dokładnie wyrobić – można ręcznie lub przy użyciu miksera. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

         Ciasto podzielić w stosunku 2:1. Większą część rozwałkować na grubość 4 – 5 milimetrów. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 30 cm. Piec w temperaturze 150 – 180 stopi przez około 15 – 20 minut – do zrumienienia.

         W czasie pieczenia spodu przygotować rabarbar: umyć, odciąć niejadalne części, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Następnie zasypać cukrem i odstawić, aż puści sok. 

         Wykonanie: na upieczonym spodzie rozprowadzić dżem truskawkowy i wyłożyć odsączony rabarbar. Na koniec zrobić plecionkę z pozostałej części ciasta. Dodatkowo można posypać z wierzchu cukrem trzcinowym. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 15 – 20 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni.

Smacznego! ;)

7 komentarzy:

  1. uwielbiam kruche ciasta.... chyba skradnę przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudowne to ciasto! ; )
    Świetny przepis. *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały musiał być jego smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze co może być to truskawki, i nie ważne w jakiej postaci. Dżem lubię najbardziej na kanapkach z chleba razowego. mmm jest taki pyszny, że potrzebuję naprawdę dużo samozaparcia żeby nie wyjadać go łyżeczką :) ten przepis też wygląda super, dodam tego z Gomaru :) mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz robiłem ciasto z rabarbarem i dżemem , ale musze przyznać, że bardzo dobry wyszedł zamiast dżemu truskawkowego można dodać dżem brzoskwiniowy np z pińczowa też fajnie smakuje !

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)