Skoro jest sezon na truskawki to tym bardziej na rabarbar! Połączenie smaku słodkiego i kwaśnego było strzałem w dziesiątkę. Ciasto jest przepyszne. Z dodatkiem mąki razowej i cukru trzcinowego na posypkę. Kruche - niektóre kawałki wręcz łamały się przy nakładaniu! Charakteru dodaje tutaj dżem truskawkowy. U nas zniknęło po paru minutach. Polecam! ;)
Składniki:
Ciasto
kruche:
250
gramów mąki pszennej
150
gramów mąki pszennej razowej
200
gramów masła
100
gramów cukru
3 żółtka
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
350 –
400 gramów rabarbaru
250
gramów dżemu truskawkowego
100
gramów cukru
Ciasto:
w misce wymieszać obie mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodać
pokrojone w mniejsza kawałki zimne masło i żółtka. Dokładnie wyrobić – można
ręcznie lub przy użyciu miksera. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum
godzinę.
Ciasto podzielić w stosunku 2:1.
Większą część rozwałkować na grubość 4 – 5 milimetrów. Przełożyć je do formy
wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 30 cm. Piec w temperaturze 150
– 180 stopi przez około 15 – 20 minut – do zrumienienia.
W czasie pieczenia spodu przygotować
rabarbar: umyć, odciąć niejadalne części, obrać i pokroić na niewielkie
kawałki. Następnie zasypać cukrem i odstawić, aż puści sok.
Wykonanie: na upieczonym spodzie
rozprowadzić dżem truskawkowy i wyłożyć odsączony rabarbar. Na koniec zrobić
plecionkę z pozostałej części ciasta. Dodatkowo można posypać z wierzchu cukrem
trzcinowym. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 15 – 20 minut, aż wierzch
ciasta się zarumieni.
Smacznego! ;)
uwielbiam kruche ciasta.... chyba skradnę przepis;)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne to ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. *.*
Wspaniały musiał być jego smak! :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę kawałek :) Mniam!
OdpowiedzUsuńNajlepsze co może być to truskawki, i nie ważne w jakiej postaci. Dżem lubię najbardziej na kanapkach z chleba razowego. mmm jest taki pyszny, że potrzebuję naprawdę dużo samozaparcia żeby nie wyjadać go łyżeczką :) ten przepis też wygląda super, dodam tego z Gomaru :) mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłem ciasto z rabarbarem i dżemem , ale musze przyznać, że bardzo dobry wyszedł zamiast dżemu truskawkowego można dodać dżem brzoskwiniowy np z pińczowa też fajnie smakuje !
OdpowiedzUsuń