Bezy z kremem kawowym i dżemem morelowym


Brzuchy zdążyły już odpocząć po świątecznym szaleństwie? Wobec tego zapraszam na wyjątkowy i niezwykle elegancki deser! Pięknie się prezentują i do tego nie trzeba się trudzić z krojeniem. Krem kawowy idealnie współgra ze słodkością chrupiącej bezy, a dżem morelowy dodaje lekkiego orzeźwienia. ;)



Składniki:

Bezy:
4 białka
200 gramów cukru pudru
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka mąki

Krem:
200 mascarpone
125 mililitrów śmietanki kremówki
3 łyżeczki kawy
30 gramów cukru pudru

Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu morelowego


Białka (najlepiej starsze i w temperaturze pokojowej) wlać do misy miksera i ubijać na średnich obrotach, aż lekko się spienią. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Na samym końcu dodać ocet i przesianą mąkę ziemniaczaną. Białka ubity prawidłowo powinny być błyszczące, sprężyste i nie wypadać z misy podczas odwracania. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładać bezy i nadawać im kolisty kształt o średnicy około 5 cm. Wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec z termo obiegiem przez około 10 – 12 minut, potem zmniejszyć do 100 stopni i suszyć przez około 100 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w piekarniku najlepiej na całą noc.

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i kawą rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody – najlepiej, żeby była przestudzona. Następnie dodać ubitą śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszać. 

Bezy dobrać parami, tak aby miały podobne rozmiary. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać je na pierwszy krążek bezowy. Następnie łyżeczką nałożyć niewielką ilość dżemu i przykryć drugim krążkiem. Bezy najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, z czasem miękką i tracą chrupkość.

Smacznego! ;)
 

10 komentarzy:

  1. Mniam, wyglądają bardzo smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na Sylwestra! Uwielbiam beziki, a z dodatkiem dżemu muszą smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć nie jestem wielką fanką bez to krem i dżem morelowy bardzo do mnie przemawiają. Niewątpliwą zaletą tych bezików jest ich jednokęsowa wielkość i oszałamiająca uroda

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite połączenie, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne bezy! : )
    Bardzo pyszne połączenie w tych mini torcikach! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, jak pięknie i delikatnie wyglądają te śnieżnobiałe bezy, pycha, aż mam ochotę je schrupać :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ smacznie wyglądają te beziki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rozpusta! Uwielbiam takie malutkie bezy :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)