Piernikowe ludziki - zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Pieczone z dodatkiem melasy, która nadaje im pięknego koloru i zapachu.
Ciasteczka im krócej pieczone, tym bardziej mięciutkie. My akurat chcieliśmy chrupiące, więc ciasto rozwałkowałam cieniej i przetrzymałam dwie minuty dłużej w piekarniku. Dodatkowo przy dekoracji można wykazać się nie lada fantazją! Idealne na prezenty świąteczne! ;)
Składniki:
Ciasto:
450
gramów mąki
150
gramów melasy
100
gramów masła
80
gramów cukru muscovado jasnego
50
gramów miodu
1 jajko
1 jajko
1 ½ łyżeczki
cynamonu
1 ½ łyżeczki
imbiru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki
gałki muszkatołowej
½ łyżeczki
mielonych goździków
szczypta soli
szczypta soli
W misce wymieszać suche składniki:
mąkę, przyprawy, sodę, proszek do pieczenia oraz sól.
Masło
ubić razem z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać jajko, melasę oraz miód. Wymieszać.
Następnie stopniowo dodawać suche składniki. Wyrobić tylko do połączenia
składników. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w
lodówce przez minimum 2 godziny.
Schłodzone
ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm, delikatnie
podsypując mąką. Wycinać ciasteczka przy pomocy specjalnej foremki, przekładać
na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec
w temperaturze 180 stopni przez około 10 – 12 lub krócej (jeśli mają być
miękkie). Studzić na kratce.
Smacznego! ;)
Całkowicie
ostudzone ciasteczka ozdobić przy pomocy lukru królewskiego.
Uwielbiam te ludziki :) !
OdpowiedzUsuńJakie fajne Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńTeż lubię, te twardsze, cienkie pierniczki:)
Przeurocze :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwww.cakes.blox.pl
U mnie zawisłyby na choince i nie dałabym ich zjeść do 6 stycznia. Oczywiście gdybym tylko zrobiła takie ładne jak Ty. Są piękne
OdpowiedzUsuńświetne! :)) uwielbiam pierniczki :)
OdpowiedzUsuńPierniczki idealne na choinkę:)
OdpowiedzUsuńHaha, świetne :)! Ja mam ulubioną foremkę w kształcie misia :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne te pierniczki! : )
OdpowiedzUsuńKruche to moje ulubione.