Christmas fruit cake


Kolejna propozycja na świąteczne ciasto. Kiedy zobaczyłam przepis Nigelli od razu przypadło mi do gustu. Przy robieniu pojawiły się jednak pewne problemy: tego za mało, tego za dużo, tamtego nie mam. 
Tym sposobem powstał całkowicie nowy przepis. Do środka według tradycji można dodać pieniążek owinięty w papier na szczęście dla tego, kto go znajdzie. Ja swoje "Christmas Fruit Cake" upiekłam już dzisiaj i zamierzam przez najbliższe dni zaglądać i podlewać rumem. ;)

  

Składniki: 

Ciasto:
200 gramów mąki
100 gramów kandyzowanych wiśni
100 gramów skórki pomarańczowej
50 gramów żurawiny
50 gramów rodzynek
50 gramów kandyzowanego ananasa
50 gramów moreli
50 gramów daktyli
70 gramów śliwek suszonych
40 gramów orzechów włoskich
20 gramów płatków migdałowych
50 mililitrów wody
80 mililitrów whiskey
100 gramów masła
100 gramów ciemnego cukru muscovado
50 gramów miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kakao
skórka otarta z cytryny
skórka otarta z pomarańczy
szczypta soli
sok z połówki cytryny




Do garnka wlać wodę, whiskey , masło oraz cukier. Dodać pokojone w kosteczkę owoce (wiśnie przeciąż na połówki). Wszystko podgrzać, aż do rozpuszczenia masła. Doprowadzić do wysokiej temperatury, lecz nie do wrzenia. Zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia.

 Po ostygnięciu masy dodać do niej miód, mąkę, ekstrakt z wanilii, otarte skórki z cytrusów, proszek, sodę, cynamon oraz kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać następnie sok z cytryny i grubo posiekane orzechy włoskie i płatki migdałowe. Ponownie wymieszać do połączenia składników.
Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 32x14 cm i piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Ciasto może być przechowywane do 3 tygodni. Można pokroić na kawałki i schować w wilgotnym miejscu, aby nie wysychało, jak również podlewać od czasu do czasu alkoholem.

Smacznego! ;)

4 komentarze:

  1. Ileż dodatków! To ciasto to kopalnia zdrowia, a w dodatku musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, ileż pysznych rzeczy jest w tym cieście :D a tak podlewane systematycznie do Świąt rumem będzie zwalać z nóg :p

    OdpowiedzUsuń
  3. w przyszłym roku wszystkich obdaruję ciastem! ;D mam słabość do takich "naładowanych" dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)