Ostatnio udało mi się kupić czarującą foremkę - stempelek, który zostawia śliczny wzorek w kształcie choinki. Wzór idealnie sprawdza się na nadchodzące święta. Dzięki niemu ciasteczka wyglądają oryginalnie i uroczo. Mogą posłużyć zarówno jako prezent, dekorację na świątecznym stole jak i choinkowe smakołyki. ;)
Składniki:
Ciasto:
350 gramów mąki
180 gramów masła
120 gramów cukru pudru
50 gramów miodu
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka kakao
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i szybko zagnieść – masło powinno być zimne. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka przy pomocy specjalnej foremki ze stempelkiem (opcjonalnie), przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 - 12 minut lub do zezłocenia brzegów. Studzić na kratce.
Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
* Stempelki – zwłaszcza plastikowe mogą stwarzać problemy jeśli chodzi o wyciskanie wzorku. W takim wypadku należy oprószyć ją mąką, a jak to nie pomoże – wysmarować olejem przy pomocy pędzelka.
Ale urocze ! Już wyobrażam sobie ich świąteczny smak :)
OdpowiedzUsuńCudne :) !
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie. To idealny prezent dla najbliższych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
wygląd perfekcyjny! muszę jeszcze sprawdzić, jaki smak ; ) jeśli są równie pyszne, to już je kocham!
OdpowiedzUsuńwyglądają super! muszę wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuń