Ciasteczka kardamonowo-cynamonowe


Ostatnio udało mi się kupić czarującą foremkę - stempelek, który zostawia śliczny wzorek w kształcie choinki. Wzór idealnie sprawdza się na nadchodzące święta. Dzięki niemu ciasteczka wyglądają oryginalnie i uroczo. Mogą posłużyć zarówno jako prezent, dekorację na świątecznym stole jak i choinkowe smakołyki. ;)

  
 
Składniki:

Ciasto:
350 gramów mąki
180 gramów masła
120 gramów cukru pudru
50 gramów miodu
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka kakao

         Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i szybko zagnieść – masło powinno być zimne. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka przy pomocy specjalnej foremki ze stempelkiem (opcjonalnie), przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 - 12 minut lub do zezłocenia brzegów. Studzić na kratce. 

Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

*    Stempelki – zwłaszcza plastikowe mogą stwarzać problemy jeśli chodzi o wyciskanie wzorku. W takim wypadku należy oprószyć ją mąką, a jak to nie pomoże – wysmarować olejem przy pomocy pędzelka.


Smacznego! ;) 

5 komentarzy:

  1. Ale urocze ! Już wyobrażam sobie ich świąteczny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepięknie. To idealny prezent dla najbliższych :)

    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląd perfekcyjny! muszę jeszcze sprawdzić, jaki smak ; ) jeśli są równie pyszne, to już je kocham!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają super! muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)