Mam nadzieję, że w Nowy Rok powitaliście w gronie bliskich i z uśmiechem na twarzy! Jeśli to prawda, że "Jaki Sylwester, taki cały rok" to mogę być spokojna. Nie będzie nudno! ;)
Dzisiaj zapraszam Was na niezwyczajny chlebek bananowo-czekoladowy. Z twistem w postaci whiskey. Idealny: słodki, wilgotny i mięciutki. Stoczyliśmy nie lada walkę o ostatni kawałek! ;)
Składniki:
Ciasto:
160
gramów mąki pszennej
110
gramów masła
130
gramów cukru trzcinowego
100
gramów rodzynek
100
gramów czekolady gorzkiej lub groszków czekoladowych
75
mililitrów whisky
30
gramów kakao
4 banany
(małe lub średnie)
2 jajka
2
łyżeczki proszku do pieczenia
½
łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta
soli
Rodzynki zalać whiskey i zagotować.
Zdjąć z ognia, przykryć i zostawić na godzinę, by napęczniały.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę
oraz sól wymieszać w misce łyżką.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem,
aż stanie się białe i puszyste. Następnie dodawać po 1 jajku, rozgniecione
banany oraz odsączone na sitku rodzynki. Wymieszać. Następnie połączyć z
suchymi składnikami.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej
papierem do pieczenia o wymiarach 20x10 cm. Piec w temperaturze 170 stopni
przez 60 – 70 minut – do suchego patyczka.
* Przepis: Liska
Smacznego! ;)
Pijany chlebek, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńja zaczęłam ten rok całkiem przyzwoicie. cieszę się, że Ty też :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam chlebki. skusiłabym się na takiego z whiskey, a co! ;p
Bananowy zawrót głowy widzę, pycha:)
OdpowiedzUsuńWygląda na mocno wilgotny i "ciężki", bardzo lubię takie chlebki :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, bardzo lubię takie wilgotne ciasta
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem tego alkoholu mój mąż pochłonie go w całości, no może jakieś okruszki zostawi dla rodziny. Pycha
OdpowiedzUsuńchlebuś nieziemski! Same pyszne składniki :) Czekolada, banan no i... whisky <3
OdpowiedzUsuńpyszne i dodatek alkoholu robi dobrze aromatycznie:)
OdpowiedzUsuńChlebek z whisky? Mniam! Tylko go spijać... ;)
OdpowiedzUsuń