Chlebek bananowo-czekoladowy z whiskey


Mam nadzieję, że w Nowy Rok powitaliście w gronie bliskich i z uśmiechem na twarzy! Jeśli to prawda, że "Jaki Sylwester, taki cały rok" to mogę być spokojna. Nie będzie nudno! ;)
Dzisiaj zapraszam Was na niezwyczajny chlebek bananowo-czekoladowy. Z twistem w postaci whiskey. Idealny: słodki, wilgotny i mięciutki. Stoczyliśmy nie lada walkę o ostatni kawałek! ;)




Składniki:

Ciasto:
160 gramów mąki pszennej
110 gramów masła
130 gramów cukru trzcinowego
100 gramów rodzynek
100 gramów czekolady gorzkiej lub groszków czekoladowych
75 mililitrów whisky
30 gramów kakao
4 banany (małe lub średnie)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli



         Rodzynki zalać whiskey i zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć i zostawić na godzinę, by napęczniały.

         Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól wymieszać w misce łyżką. 

         W misie miksera utrzeć masło z cukrem, aż stanie się białe i puszyste. Następnie dodawać po 1 jajku, rozgniecione banany oraz odsączone na sitku rodzynki. Wymieszać. Następnie połączyć z suchymi składnikami. 

  

         Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x10 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 60 – 70 minut – do suchego patyczka. 

*    Przepis: Liska

Smacznego! ;) 


9 komentarzy:

  1. Pijany chlebek, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zaczęłam ten rok całkiem przyzwoicie. cieszę się, że Ty też :)
    uwielbiam chlebki. skusiłabym się na takiego z whiskey, a co! ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Bananowy zawrót głowy widzę, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na mocno wilgotny i "ciężki", bardzo lubię takie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda świetnie, bardzo lubię takie wilgotne ciasta

    OdpowiedzUsuń
  6. Z dodatkiem tego alkoholu mój mąż pochłonie go w całości, no może jakieś okruszki zostawi dla rodziny. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. chlebuś nieziemski! Same pyszne składniki :) Czekolada, banan no i... whisky <3

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne i dodatek alkoholu robi dobrze aromatycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek z whisky? Mniam! Tylko go spijać... ;)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)