Miałam ostatnio straszną ochotę na czekoladę. Wiedziałam, że nie chcę brownies ani też zwykłego murzynka. To musiało być ciasto, które podbije moje serce i zaspokoi czekoladowy głód. Dobrze, że trafiłam na ten przepis. Jest rewelacyjny! Czekolada razem z popularnym likierem Bailey's tworzy wspaniały, niepowtarzalny duet. Ciasto jest sycące, wilgotne i piekielnie dobre ! ;)
Składniki:
Ciasto:
120
gramów mąki pszennej
100
gramów masło
120
mililitrów likieru Bailey’s
70
gramów czekolady gorzkiej
70
gramów jasnego cukru muscovado
60
gramów cukru
35
gramów kakao
2 jajka
1
łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki
sody oczyszczonej
szczypta
soli
Polewa:
70
gramów czekolady gorzkiej
40
mililitrów śmietanki kremówki
40
mililitrów likieru Bailey’s
1
łyżeczka masła
Ciasto: W garnuszku rozpuścić masło.
Dodać czekoladę, oba cukry, przesiane kakao i likier. Wymieszać, cały czas
podgrzewając, aż czekolada się roztopi i wszystkie składniki połączą, mieszając
od czasu do czasu. Odstawić na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
Do
miski przesiać mąkę pszenną, proszek, sól i sodę. Odstawić.
W
większym naczyniu umieścić jajka i lekko roztrzepać, do połączenia. Dodać
ciepłą miksturę czekoladową, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Wsypać
przesianą mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać tylko do połączenia składników,
aby nie zostały grudki.
Przelać
ciasto do keksówki o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec
w temperaturze 160ºC przez około 40 - 45 minut. Patyczek przy sprawdzaniu
środka ciasta może być oblepiony i lekko mokry.
Polewa:
w garnuszku umieścić śmietanę i likier, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika.
Dodać posiekaną czekoladę, odczekać minutę, wymieszać do połączenia się
składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Pod sam koniec wmieszać masło.
Poczekać do lekkiego zgęstnienia ganache, następnie oblać nim ciasto.
Smacznego! ;)
Moooocno czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńWow, nieziemskie połączenie! Zrobię:)
OdpowiedzUsuńi ja się pytam, dlaczego nie można jeść przez ekran laptopa.........
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie!
Przesadziłaś ! Takie widoki i smaki z rana zrobiły mi tylko meeeeega apetyt : d Przecież to ciasto nawet wygląda jak milion złotych a co dopiero smakuje : d
OdpowiedzUsuńDziękuje za wizytę :)
OdpowiedzUsuńOj ciasto obłędne i takie...czarne.
Bardzo fajne połączenia!