Czekoladowe ciasto z Bailey's


Miałam ostatnio straszną ochotę na czekoladę. Wiedziałam, że nie chcę brownies ani też zwykłego murzynka. To musiało być ciasto, które podbije moje serce i zaspokoi czekoladowy głód. Dobrze, że trafiłam na ten przepis. Jest rewelacyjny! Czekolada razem z popularnym likierem Bailey's tworzy wspaniały, niepowtarzalny duet. Ciasto jest sycące, wilgotne i piekielnie dobre ! ;)




Składniki: 

Ciasto:
120 gramów mąki pszennej
100 gramów masło
120 mililitrów likieru Bailey’s
70 gramów czekolady gorzkiej
70 gramów jasnego cukru muscovado
60 gramów cukru
35 gramów kakao
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Polewa:
70 gramów czekolady gorzkiej
40 mililitrów śmietanki kremówki
40 mililitrów likieru Bailey’s
1 łyżeczka masła

         Ciasto: W garnuszku rozpuścić masło. Dodać czekoladę, oba cukry, przesiane kakao i likier. Wymieszać, cały czas podgrzewając, aż czekolada się roztopi i wszystkie składniki połączą, mieszając od czasu do czasu. Odstawić na 5 minut do lekkiego przestudzenia. 

Do miski przesiać mąkę pszenną, proszek, sól i sodę. Odstawić. 


W większym naczyniu umieścić jajka i lekko roztrzepać, do połączenia. Dodać ciepłą miksturę czekoladową, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać tylko do połączenia składników, aby nie zostały grudki.

Przelać ciasto do keksówki o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 45 minut. Patyczek przy sprawdzaniu środka ciasta może być oblepiony i lekko mokry. 

Polewa: w garnuszku umieścić śmietanę i likier, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odczekać minutę, wymieszać do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Pod sam koniec wmieszać masło. Poczekać do lekkiego zgęstnienia ganache, następnie oblać nim ciasto.

Przepis: Karen

Smacznego! ;) 

5 komentarzy:

  1. Wow, nieziemskie połączenie! Zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i ja się pytam, dlaczego nie można jeść przez ekran laptopa.........
    Wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przesadziłaś ! Takie widoki i smaki z rana zrobiły mi tylko meeeeega apetyt : d Przecież to ciasto nawet wygląda jak milion złotych a co dopiero smakuje : d

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje za wizytę :)
    Oj ciasto obłędne i takie...czarne.
    Bardzo fajne połączenia!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)