Cupcakes marchewkowo - dyniowe


Dalej pozostajemy w klimacie jesiennym
Cupcakes swój piękny kolor zawdzięczają dyni i marchewce, a biała czapeczka z kremu na bazie philadelphii i kandyzowane orzechy, to już przysłowiowa 'kropka nad i". Smak tego ciasta zachwycił nawet jurorów amerykańskiego Masterchefa. Bazowałam na przepisie Bena Starra, który zaserwował je jako 6 piętrowy tort. Bardzo polecam! ;)



Składniki:

Ciasto:
130 gramów mąki
80 gramów cukru
75 gramów masła
30 gramów cukru trzcinowego
110 gramów pure z dyni
100 gramów marchewki
3 białka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki kardamonu
szczypta soli

Krem:
250 gramów serka Philadelphia
80 gramów cukru pudru
30 gramów miękkiego masła

Kandyzowane orzechy:
40 gramów cukru trzcinowego
40 gramów orzechów włoskich
1 łyżka masła


          Ciasto: masło ubić razem z cukrem i cukrem trzcinowym na puszysta i jasną masę. Następnie dodać pure z dyni, startą marchewkę i ekstrakt z wanilii. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sól i sodę. Wymieszać tylko do połączenia składników. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wmieszać je do masy. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i nakładać ciasta do około ¾ wysokości.

         Piec w temperaturze 150 stopni przez około 12 - 15 minut – do suchego patyczka.  Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

         Krem:  do serka dodać miękkie masło i cukier puder. Utrzeć wszystko na gładką masę.

         Kandyzowane orzechy: na patelni rozpuścić cukier trzcinowy. Następnie dodać masło i posiekane orzechy. Wymieszać dokładnie, aż cały karmel je oblepi. Przełożyć na pergamin do wystudzenia.

         Wykonanie: na każdą muffinę nałożyć krem – może lekko wystawać ponad papilotkę. Następnie całość udekorować kandyzowanymi orzechami.

Przepis: Ben Starr  

Smacznego ! ;)

6 komentarzy:

  1. Cudny jesienny wypiek! Zapisuję przepis :D
    Będę zaglądać po takie smakołyki (;

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione smaki, BŁAGAM wyslij chociaż jedną,są idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenia marchewki i dyni w wypiekach jeszcze nie próbowałam, ale babeczki wyglądają perfekcyjnie! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastycznie wyglądają z tym kremem! mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają fantastycznie, aż ślinka cieknie :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)