Dalej pozostajemy w klimacie jesiennym!
Cupcakes swój piękny kolor zawdzięczają dyni i marchewce, a biała czapeczka z kremu na bazie philadelphii i kandyzowane orzechy, to już przysłowiowa 'kropka nad i". Smak tego ciasta zachwycił nawet jurorów amerykańskiego Masterchefa. Bazowałam na przepisie Bena Starra, który zaserwował je jako 6 piętrowy tort. Bardzo polecam! ;)
Składniki:
Ciasto:
130
gramów mąki
80
gramów cukru
75
gramów masła
30
gramów cukru trzcinowego
110
gramów pure z dyni
100
gramów marchewki
3 białka
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1
łyżeczka cynamonu
1
łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki
sody oczyszczonej
½
łyżeczki imbiru
¼
łyżeczki gałki muszkatołowej
¼
łyżeczki mielonych goździków
¼
łyżeczki kardamonu
szczypta
soli
Krem:
250
gramów serka Philadelphia
80
gramów cukru pudru
30
gramów miękkiego masła
Kandyzowane
orzechy:
40 gramów
cukru trzcinowego
40
gramów orzechów włoskich
1 łyżka
masła
Ciasto: masło ubić razem z cukrem i
cukrem trzcinowym na puszysta i jasną masę. Następnie dodać pure z dyni, startą
marchewkę i ekstrakt z wanilii. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę, przyprawy,
proszek do pieczenia, sól i sodę. Wymieszać tylko do połączenia składników. Na
koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wmieszać je do masy. Formę do
muffinów wyłożyć papilotkami i nakładać ciasta do około ¾ wysokości.
Piec w temperaturze 150 stopni przez
około 12 - 15 minut – do suchego patyczka.
Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Krem: do serka dodać miękkie masło i cukier puder.
Utrzeć wszystko na gładką masę.
Kandyzowane orzechy: na patelni
rozpuścić cukier trzcinowy. Następnie dodać masło i posiekane orzechy.
Wymieszać dokładnie, aż cały karmel je oblepi. Przełożyć na pergamin do
wystudzenia.
Wykonanie: na każdą muffinę nałożyć
krem – może lekko wystawać ponad papilotkę. Następnie całość udekorować
kandyzowanymi orzechami.
Cudny jesienny wypiek! Zapisuję przepis :D
OdpowiedzUsuńBędę zaglądać po takie smakołyki (;
Moje ulubione smaki, BŁAGAM wyslij chociaż jedną,są idealne <3
OdpowiedzUsuńwyglądają genialnie :D
OdpowiedzUsuńPołączenia marchewki i dyni w wypiekach jeszcze nie próbowałam, ale babeczki wyglądają perfekcyjnie! :))
OdpowiedzUsuńfantastycznie wyglądają z tym kremem! mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńwyglądają fantastycznie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam