Piernik na Guinnessie


Pierwszy śnieg za oknami (przynajmniej na lubelszczyźnie), więc na blogu pierwszy w tym roku przepis na piernik. Nie byle jaki: ciemny, wilgotny, puszysty, o wyraźnym smaku - przygotowany na melasie i ciemnym piwie Guinness. Robi się go bardzo szybko i równie szybko zjada! Jest bardzo dobry, następnego dnia chyba nawet lepszy - chociaż u mnie doczekało tylko parę kawałeczków. Polecam! :) 



Ciasto:

·         320 gramów mąki pszennej
·         200 mililitrów piwa Guinness
·         175 mililitrów oleju
·         120 gramów cukru
·         100 gramów miodu
·         60 gramów melasy
·         2  łyżki kakao
·         2 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
·         2 łyżeczki imbiru
·         1 łyżeczka cynamonu
·         ¼ łyżeczki pieprzu białego

Polewa:

·         100 gramów czekolady gorzkiej
·         50 gramów czekolady mlecznej
·         3 łyżki śmietanki kremówki
·         2 łyżki masła

Ciasto: piwo przelać do małego garnuszka i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać mąkę, kakao, sodę oraz przyprawy.

Do misy miksera dodać jajka (całe), olej, miód, melasę oraz cukier i ubić do gładkości – masa zwiększy swoją objętość. Następnie dodawać na zmianę piwo i suche składniki. Miksować na wolnych/średnich obrotach tylko do połączenia składników.

Ciasto przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24 x 24 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 – 60 minut – do suchego patyczka.  Po wystudzeniu udekorować polewą czekoladową.

Polewa: w kąpieli wodnej roztopić ze sobą czekolady, kremówkę oraz masło. Wymieszać i równomiernie wylać na ciasto.



Smacznego! ;)


12 komentarzy:

  1. Na pierwszy rzut oka widać, że jest mocno czekoladowy.
    Musi być bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. BARDZO FAJNY,PROSTY PRZEPIS !!! ;) ZAPRASZAM NA PIERNI ŚWIĄTECZNY NA DROŻDŻACH;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/piernik-swiateczny-na-drozdzach.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje pierwsze skojarzenia to murzynek, brownie:)) a to piernik, mocno czekoladowy i do tego alkoholowy:)) Takie przepisy lubię:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny pierniczek :-) u nas śniegu jeszcze nie ma, ale zimno i dzisiaj padał deszcz. Ale idzie zima, oj idzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam już kiedyś taki piernik, choć nie wiem czy dokładnie z takiego przepisu. Smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest piernik, który chodzi już za mną od dawna. Wygląda bardzo smakowicie :). Porwałabym taki kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, cudownie intensywny w smaku... Pycha!
    A u mnie tylko deszcz i deszcz...

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest rewelacyjny, aż ślinka leci na jego widok :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śniegu u mnie jeszcze nie było, ale nie specjalnie też na niego czekam :) Za to piernik pierwsza klasa, powoli robi się świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm piernik na procentach, super :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się obłędnie i do tego te % :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Guinessa uwielbiam, więc takim ciastem też byłbym pewnie zachwycony :D

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)