Kolejna propozycja na świąteczne słodkości. Cake popsy udekorowane jako reniferki. Chociaż wyszły mi trochę koślawe to i tak zebrały pochwały - zaniosłam je na moją imprezę urodzinową i trzeba powiedzieć, że gościom zasmakowały. Środek składa się z biszkoptu i twarożku - dzięki temu jest wilgotny, serowy, pyszny! Oblane mleczną czekoladą, która dodaje słodyczy i wieńczy całość. Za dekoracje posłużyły mi M&M's za noski i precle za rogi. Oczy zrobiłam przy pomocy gorzkiej czekolady. Jeśli lubicie dekorować to od razu zabierajcie się do pracy! Ja za pomocnika wzięłam mamę, która pod koniec pięknie skwitowała: "Bardzo ładne wyszły mi te rogi." :)
Baza:
·
300
gramów suchego ciasta – u mnie biszkoptowe jasne
·
150
gramów twarogu 3 – krotnie mielonego
·
50
gramów cukru pudru
Dodatkowo:
· 250 - 300 gramów czekolady mlecznej
·
2
– 3 kostki czekolady gorzkiej
·
1
łyżka stołowa oleju lub masła
·
groszki
M&M’s
·
precle
Baza: ciasto pokruszyć lub zetrzeć na tartce.
Dodać ser oraz cukier i dokładnie wymieszać. Rękami formować kuleczki – około
20 - 30 gramów każda i schłodzić w lodówce przez około 15 minut.
Wykonanie: czekoladę z dodatkiem oleju rozpuścić w
kąpieli wodnej. Następnie maczać w niej koniec patyczka i wetknąć go w środek
kulki. Wstawić do lodówki na kolejne 15 minut.
Jeśli czekolada trochę stężała,
należy ponownie potraktować ją gorącą parą. Następnie przelać do szklanki bądź
kieliszka – najlepszy wąski i średniej wysokości. Zanurzać cake popsy w czekoladzie
i chwilę czekać, aż spłynie jej nadmiar. Wbijać patyczki w styropian lub
kartonik. Od razu delikatnie przykleić nosem i umocować poroże. Po zastygnięciu mlecznej czekolady, gorzką zrobić oczka i ewentualnie uśmiechy.
Smacznego! ;)
Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 4600 blogów z 22 kategorii.
OdpowiedzUsuńNależy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!
Ależ urocze reniferki! :) Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńPrezentują się wspaniale ^^
OdpowiedzUsuńCudo :-) pysznie wyglądają i są śliczne, aż żal je jeść :-)
OdpowiedzUsuńUrocze ;) Szkoda jeść!
OdpowiedzUsuńPiękne! Poproszę jeden :)
OdpowiedzUsuńAle urocze reniferki :>
OdpowiedzUsuń