Jaglane brownie


Kasza jaglana nie bez powodu nazywana jest królową! Jest przede wszystkim bezglutenowa i bardzo odżywcza. Dostarcza nam witamin z grupy B, witaminy E, lecytynę oraz składniki mineralne takie jak magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. Co więcej, dzięki zawartości antyoksydantów dba również o naszą urodę
Większości z nas kojarzy się tylko z bezsmakowymi kleikami - pozdrawiam wszystkich, którzy tak jak ja ostatnio cierpią przez zęby mądrości! Tutaj jednak nabiera całkowicie innego wyrazu. Brownie w zdrowszej wersji jest ciężkie, sycące i również bardzo szybko znika. Polecam! ;)


 
Składniki:

Ciasto:
400 mililitrów wody
160 gramów kaszy jaglanej
170 gramów cukru
130 mililitrów mleka
80 gramów kakao
75 mililitrów oleju
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatkowo:
120 gramów orzechów pekan

         Do garnka z wrzącą wodą wsypać kaszę i dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić.

         Wszystkie pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać ugotowaną kaszę i zmiksować blenderem do połączenia składników.

         Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm. Na wierzchu ułożyć orzechy pekan. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 – 45 minut – do suchego patyczka. Studzić na kratce.


*    W wersji bezglutenowej należy pamiętać o bezglutenowym proszku do pieczenia.

Przepis: Moje wypieki

Smacznego! ;)

6 komentarzy:

  1. To jaglane brownie wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też kusiło to ciacho, pysznie u Ciebie wygląda! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł. Wygląda cudnie i myślę, że musiało być fantastyczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł, chętnie kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudownie wygląda, coś dla czekoladocholika jak ja ;)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)