Ciasto migdałowo - pomarańczowe


Pierwszy na blogu przepis bezglutenowy! Ciasto jest pyszne. Wilgotne, mocno pomarańczowe, o zdecydowanie wyczuwalnym smaku migdałów. Nas urzekło. Polecam nie tylko dla osób, które nie mogą jeść glutenu lub zdecydowały się na dietę z jego wyłączeniem. Warto się skusić i je upiec! ;)



Składniki:

Ciasto:
250 gramów mielonych migdałów
170 gramów cukru
6 jajek
2 pomarańcze
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia

         W garnuszku zagotować wodę i wrzucić do niej pomarańcze (umyte i wyszorowane). Chwilę potrzymać na dużej mocy palnika. Gotować około 1 -1,5 godziny. Odsączyć i pozostawić do ostygnięcia. Następnie zblendować razem ze skórką na gładkie puree.

         Jajka ubić razem z cukrem, aż staną się jaśniejsze i znacznie zwiększą swoją objętość. Dodać mielone migdały oraz proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pomarańczowe puree.

         Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 – 60 minut – do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce. Na koniec obsypać cukrem pudrem.

Przepis, lekko zmodyfikowany: Sbs

Smacznego! ;) 

9 komentarzy:

  1. Jest fantastyczne :) I ten kolor! Bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie i musiało nieziemsko pachnieć kiedy się piekło.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam nominowałam Twoj blog w Liebster Blog Award
    Po szczegóły zapraszamy : http://smakiedyty.blogspot.ie/2014/03/liebster-blog-award.html , Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ energetyzujące - SUPER! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, ale na pewno smaczne ciasto, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo chyba zrobię to ciasto! trochę słońca z piekarnika przyda się w taką pogodę;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm... pyszne takie ciasto! Uwielbiam migdały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. genialne zdjęcie, aż czuję ten pomarańczowy zapach :-)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)