Pierwszy na blogu przepis bezglutenowy! Ciasto jest pyszne. Wilgotne, mocno pomarańczowe, o zdecydowanie wyczuwalnym smaku migdałów. Nas urzekło. Polecam nie tylko dla osób, które nie mogą jeść glutenu lub zdecydowały się na dietę z jego wyłączeniem. Warto się skusić i je upiec! ;)
Składniki:
Ciasto:
250
gramów mielonych migdałów
170
gramów cukru
6 jajek
2
pomarańcze
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cukier puder
do oprószenia
W garnuszku zagotować wodę i wrzucić do
niej pomarańcze (umyte i wyszorowane). Chwilę potrzymać na dużej mocy palnika.
Gotować około 1 -1,5 godziny. Odsączyć i pozostawić do ostygnięcia. Następnie
zblendować razem ze skórką na gładkie puree.
Jajka ubić razem z cukrem, aż staną się
jaśniejsze i znacznie zwiększą swoją objętość. Dodać mielone migdały oraz
proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pomarańczowe puree.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy
24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Piec w
temperaturze 180 stopni przez około 45 – 60 minut – do suchego patyczka. Wyjąć
i wystudzić na kratce. Na koniec obsypać cukrem pudrem.
Przepis, lekko zmodyfikowany: Sbs
Smacznego! ;)
Jest fantastyczne :) I ten kolor! Bajka :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i musiało nieziemsko pachnieć kiedy się piekło.
OdpowiedzUsuńWitam nominowałam Twoj blog w Liebster Blog Award
OdpowiedzUsuńPo szczegóły zapraszamy : http://smakiedyty.blogspot.ie/2014/03/liebster-blog-award.html , Serdecznie pozdrawiam
Ależ energetyzujące - SUPER! :-)
OdpowiedzUsuńJak to musi pachnieć ! :)
OdpowiedzUsuńProste, ale na pewno smaczne ciasto, lubię takie :)
OdpowiedzUsuńooo chyba zrobię to ciasto! trochę słońca z piekarnika przyda się w taką pogodę;)
OdpowiedzUsuńMmm... pyszne takie ciasto! Uwielbiam migdały :)
OdpowiedzUsuńgenialne zdjęcie, aż czuję ten pomarańczowy zapach :-)
OdpowiedzUsuń