Taka sytuacja: dzwonią do Was znajomi/rodzina czy jesteście w domu i że wpadają za pół godziny na pogaduchy. Co robicie? Ja przyznaję się od razu, że z zawałem wiszącym nad głową rzucam się w wir sprzątania. Nie w głowie mi przygotowywanie poczęstunku. Jak nie mam akurat w domu czegoś słodkiego to wyciągam dyżurną paczkę ciastek i czekoladę...
Ta tarta rzeczywiście jest błyskawiczna - o ile macie w lodówce opakowanie ciasta filo lub sami porwaliście się na jego przygotowanie. Najdłużej chyba zajęło mi obieranie i krojenie jabłek. Reszta robi się sama. Szybko i prosto. I chociaż wykonanie jest niemal ekspresowe to i tak zwolnijcie w trakcie jedzenia i delektujcie się niezwykłą chrupkością ciasta, soczystym i słodkim nadzieniem. Polecam podać z kleksem kwaśnej śmietany i oprószone cukrem pudrem. Niebo w buzi! ;)
Ciasto:
·
5
– 6 płatów ciasta filo
·
30
gramów masła
Nadzienie:
·
6
– 7 dużych jabłek
·
100
gramów rodzynek
·
60
gramów cukru trzcinowego
·
40
gramów masła
·
3
łyżki płatków migdałowych
·
2
łyżki wody
·
1
łyżeczka cynamonu
Nadzienie: cukier wsypać na
patelnię i dodać wody. Ustawić na małym gazie i poczekać, aż się rozpuści. Gdy
nabierze ciemno złocistej barwy karmelu dodać masło i pokrojone w ósemki
jabłka. Podsmażać chwilę, aż całe pokryją się karmelem i zmiękną. Następnie
dodać rodzynki (namoczone wcześniej w rumie bądź wrzątku), cynamon oraz płatki
migdałowe. Całość wymieszać.
Wykonanie: pierwszy płat ciasta
ułożyć na blasze, posmarować go roztopionym masłem i przykryć kolejnym.
Postąpić tak samo z resztą ciasta. Następnie wyłożyć nadzienie na środek i
zawinąć boki. Posmarować masłem również z góry.
Piec w temperaturze 180 stopni przez
około 20 – 30 minut – do zarumieniania ciasta.
Smacznego! ;)
Wygląda przepięknie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i fantazyjnie;))
OdpowiedzUsuńdla takich cudowności warto mieć awaryjną paczkę ciasta filo :D
OdpowiedzUsuńMmm delicje :)
OdpowiedzUsuńŚwietny jabłecznik :).
OdpowiedzUsuńciężko mi uwierzyć, że można upiec coś tak pięknego w 30 minut... muszę się uzbroić w ciasto filo - koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam galette !
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze z francuskiego ciasta ;)
Tym razem nie francuskie, tylko filo :)
UsuńFantastyczny pomysł, niech no ja tylko dorwę gdzieś filo ;)
OdpowiedzUsuńAle cudo wyczarowałaś ,piękne galette.
OdpowiedzUsuńOj jakie to musi byc pyszne, do schrupania od razu :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńCudny kształt- zapewne niebiański smak..
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszny i piękny deser, ja jakoś nigdzie nie mogę kupić ciasta filo :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj w Piotrze i Pawle albo Almie :)
UsuńCoś wspaniałego :) Od dawna szukam w sklepach ciasta filo i jeszcze nie znalazłam ;/
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w Piotrze i Pawle. Jest też w Almie :)
UsuńPięknie wygląda, aż szkoda go zjadać :)
OdpowiedzUsuńmaaatko.. to filo wygląda bosko, idealnie, wyśmienicie! nigdy go nie jadłam, ale ja już wiem, że byłabym jego fanką..
OdpowiedzUsuńchce być Twoim gościem :D
Zapraszam! :)
UsuńTakiego ciasta nie jadłam, wygląda przepysznie, pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńjakie słodkości.... uwielbiam wszelkie dania z jabłkami, więc już leci mi ślina, kiedy patrzę na te zdjęcia...
OdpowiedzUsuńPatrząc poczułam tę słodkość na języku... !
OdpowiedzUsuńapetyczny wypiek :))
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda to cisto, juz mi ślinka cieknie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa na pewno zaczynam sprzątać;) a w między czasie rozmrażam francuskie, jest niezawodne i pasuje do wszystkiego. Niestety mam problem z dostaniem filo ;/
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńEkspresowy pomysł na pyszne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńMniam! Szybko i pysznie
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie ) A podpowiedz mi gdzie kupujesz ciasto filo bo nigdzie nie mogę dostać :(
OdpowiedzUsuńA już widzę w innych komentarzach :)
UsuńCudownie apetyczne! I cudowne dodatki - rodzynki, migdały! :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, super! :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, aż ślinka mi cieknie :D:D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie,muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńale to cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, bardzo apetyczna propozycja :) pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńPiękne to galette :)
OdpowiedzUsuń