Inny. To chyba idealne określenie tego chleb(k)a. Dlaczego? Jest słodkawy, z dodatkiem miodu i mleka w proszku. Jako baza: mąka pszenna chlebowa i płatki owsiane. Pięknie pachnie, jest wilgotny i sycący. Do jedzenia solo lub ze słodkim dodatkiem. Przekonajcie się czy i Wy go polubicie. W moim domu są więksi i mniejsi zwolennicy. Ja go pokochałam, dlatego polecam! ;)
Ciasto:
·
400
gramów mąki pszennej chlebowej
·
300
mililitrów wody
·
120
gramów płatków owsianych (górskich lub błyskawicznych)
·
80
gramów miodu
·
30
gramów mleka w proszku
·
20
gramów drożdży świeżych lub 7 gramów suchych
·
3
łyżki roztopionego masła
·
2
łyżeczki soli
Ciasto:
mąkę, płatki owsiane, mleko w proszku sól
oraz suche drożdże wymieszać razem ( ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn
– utrzeć je z 2 łyżkami wody i mąki i odstawić na 10 – 15 minut aż zaczną
pracować). Miód rozpuścić w letniej wodzie i dodać do niego rozpuszczone masło.
Dodawać stopniowo płynne składniki do suchych. Wyrabiać, aż ciasto będzie
gładkie i elastyczne - około 10 minut. Odłożyć w ciepłe miejsce, przykryte
ręczniczkiem, do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 h).
Po tym czasie
ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 21 x 11 cm, wysmarowanej
masłem lub olejem. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż
ciasto podwoi objętość.
Przed samym
pieczeniem posmarować miodem i posypać płatkami owsianymi. Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 - 35 minut, aż
bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.
Przepis: Laura in the kitchen
Smacznego! ;)
Wygląda fantastycznie. Dziś upiekłam już chleb, ale następny jaki zrobię to właśnie taki :)
OdpowiedzUsuńAle super chlebek :-) wygląda obłędnie :-) zapisze sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńAle puszysty chleb, chyba się na niego skuszę! :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek i do tego na drożdżach (więc przepis w sam raz dla mnie, bo boję się zakwasów) :))
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek, taki miodowy musi być rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł Twój chlebek, pachnie, aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńcudny chlebek, jestem fanką domowego pieczywa :)))
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńBiorę go w ciemno :)
OdpowiedzUsuńFajny ten chlebuś:)
OdpowiedzUsuńpięknie wyrośnięty
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, zjadłabym!
OdpowiedzUsuńAle cudowny ! Uwielbiam domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pachnie cudownie, a kromka polana miodem musi smakować świetnie!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę go upiec, wygląda rewelacja
OdpowiedzUsuń