Kolejna propozycja na ciasto ze śliwkami. Tym razem klasycznie, prosto, jednak nie mniej smacznie! Do wymieszania wszystkich składników wystarczy...widelec. Ciasto robi się prawie samo! Największym wysiłkiem będzie odpestkowanie śliwek i przekrojenie ich na pół!
Pamiętajcie jednak o kilku zasadach. Ciasto ucierane lubi składniki w temperaturze pokojowej i mieszanie tylko w jedną stronę. Tak powtarzała mi mama i wiecie co? Coś w tym jest, bo ani śladu zakalca. Polecam bardzo! ;)
Ciasto:
·
350
gramów mąki
·
200
gramów kwaśnej śmietany
·
150
mililitrów oleju
·
120
gramów cukru
·
100
mililitrów mleka
·
2
jajka
·
2
łyżeczki proszku do pieczenia
·
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
·
szczypta
soli
Dodatkowo:
·
600
– 700 gramów śliwek
·
cukier
puder do oprószenia
Ciasto: (wszystkie składniki
powinny być w temperaturze pokojowej). Do miski wbić jajka, dodać olej,
śmietanę oraz mleko. Wymieszać widelcem tylko do połączenia. Następnie dodać
połączone ze sobą suche, przesiane składniki: mąkę, proszek do pieczenia,
cukier oraz sól. Wymieszać wszystko widelcem, krótko – w jednym kierunku, do
uzyskania jednolitej masy.
Wykonanie: ciasto przełożyć do
foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24 x 30 cm. Na wierzchu
poukładać, w miarę gęsto obok siebie, odpestkowane śliwki – rozcięciem do góry.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 – 45 minut – do suchego patyczka.
Wyjąć, studzić przez chwilę w formie, następnie przełożyć na kratkę lub paterę.
Lekko ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! ;)
Takie ciasta uwielbiam, pyszności.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie :D
OdpowiedzUsuńIdealne! Uwielbiam ciasta ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe, ciasta ze śliwkami świetnie smakują! :)
OdpowiedzUsuńKlasyka w pięknym ujęciu! :D
OdpowiedzUsuńCiasto, które podbija serca wszystkich!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
Lubię takie ciasta :-) są pyszne :-) a ze śliwkami szczególnie :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto ze śliweczkami ,wygląda bardzo apetycznie takie ciasta lubię )
OdpowiedzUsuńPozdrawiam