Tarty z porzeczkami


Miałam wielką ochotę na porzeczki. Małe, czerwone, mocno kwaśne! Krzywisz się, zamykasz oczy, ale ... i tak jesz dalej! ;) Gdzie i jak je wykorzystać, żeby z czystym sumieniem powiedzieć, że nie zjadło się wszystkich owoców, pozostawiając goły krzaczek? Najprostsze i najlepsze - tartaletki. Kruche ciasto, porzeczkowy środek a na górze odrobiona cukru pudru. Bez wcześniejszego podpiekania spodu! Kwaśno - słodkie niebo w buzi! ;)



Składniki:

Ciasto:
230 gramów mąki
100 gramów masła
40 gramów cukru
4 łyżki wody
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Nadzienie:
300 gramów porzeczek
60 gramów cukru
40 gramów migdałów
30 gramów mąki
20 gramów masła

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Ciasto: do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier, żółtko, wodę oraz zimne masło pokrojone w kosteczkę. Wyrabiać przez chwilę na niskich obrotach miksera, aż do połączenia składników. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około pół godziny.

Nadzienie: migdały, mąkę, połowę cukru (30gramów) oraz miękkie masło wyrobić palcami, na lekką kruszonkę. Porzeczki umyć, zasypać resztą cukru. 

Formy do tartaletek (10 cm) wylepić ciastem. Na dno każdej tartaletki wysypać 1 – 2 łyżki kruszonki. Wypełnić porzeczkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 – 25 minut – do zrumienienia brzegów.



Smacznego! ;)

8 komentarzy:

  1. Piękne są te tartaletki, porywam jedną.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs.

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze i kolorowe tarteletki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taki minimalizm :) Musiały smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała tarta! A porzeczki taaakie fotogeniczne! Szkoda, że nie można zjeść oczami ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tarty lekko kwaskawe, wyglądają obłędnie :)

    www.anamarisworld.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. witam! czy mogę dodać mrożone porzeczki czerwone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Nie odsączałabym ich wcześniej. Możesz dodać dodatkową łyżkę mąki do nadzienia , żeby związała wodę :)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)