Ciasto grysikowe z malinami


Nie, nie, bez obaw! Nie każę Wam stać przy piekarniku. Ten przekładaniec - chociaż pochłania trochę czasu - nie wymaga pieczenia, za co jestem szczerze wdzięczna. Piękne i pyszne warstwy: herbatniki, masa grysikowa, własnoręcznie przygotowany mus malinowy. Całość zwieńcza gruba warstwa galaretki z owocami. Do przygotowania w sezonie owocowym! Pycha! ;)


Składniki:

Masa grysikowa:
1 litr mleka
250 gramów masła
120 gramów kaszy manny
120 gramów cukru pudru

Mus malinowy:
900 gramów malin
150 gramów cukru
100 mililitrów wrzątku
50 mililitrów wody
3 łyżeczki żelatyny

Galaretka:
600 gramów malin
600 mililitrów wrzątku
2 galaretki malinowe

Dodatkowo:
350 gramów herbatników

         Masa grysikowa: mleko doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać kaszę, cały czas mieszając. Gdy odpowiednio zgęstnieje zdjąć z ognia. Odstawiać do całkowitego wystygnięcia.

         Miękkie masło umieścić w misie miksera i ubić z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Potem stopniowo dodawać przestygniętą kaszę. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.

         Mus malinowy: maliny, cukier oraz 50 ml wody umieścić w garnku. Owoce rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu około 7 minut a następnie owoce przetrzeć przez sito aby pozbyć się z musu pestek. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do musu malinowego. Odstawić do całkowitego przestygnięcia (mus powinien też delikatnie zgęstnieć).

         Wykonanie:  na dnie blachy o wymiarach 24 x 24 cm (wyłożonej folią lub papierem do pieczenia) ułożyć herbatniki. Następnie wyłożyć na nie połowę masy grysikowej, którą należy delikatnie rozprowadzić uszczelniając również boki. Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki, aby stężało. Następnie na masę grysikową wyłożyć  połowę musu malinowego. Ponownie odstawić do stężenia do lodówki.

 Po wyjęciu, na musie malinowej ułożyć kolejną warstwę herbatników, rozsmarować na nich resztę masy grysikowej. Schłodzić przez minimum pół godziny.  Po tym czasie na masę wylać pozostały mus malinowy. Ciasto wstawić do lodówki na 45 minut, a następnie na zastygniętym musie malinowym ułożyć trzecią warstwę herbatników. Ciasto wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny. 

W czasie, kiedy ciasto się chłodzi rozpuścić galaretki we wrzątku i odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia – od czasu do czasu należy przemieszać, aby na spodzie nie osadzała się żelatyna. 
Maliny wysypujemy na wierzch mocno schłodzonego ciasta i delikatnie zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.


Smacznego! ;)

15 komentarzy:

  1. Boszzzz jak pięknie Ci wyszło, absolutnie przecudowne. Uwielbiam takie warstwowe ciacha, która da się równiutko, ładnie pokroić, że się nic nie wylewa, wygniata czy coś. No i piękne maliny wyczaiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda znakomicie, ale bym takie zjadła :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta z malinami mogłabym jeść wręcz codziennie ;) Piękne wyszły te warstwy - idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo letnio i wyjątkowo efektownie z tymi wszystkimi warstwami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciacho, każda masa wspaniale współgra z kolejną tworząc pyszną całość :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto grysikowe - fajna nazwa ;)
    Musiałaś się napracować ;)
    Wygląda perfekcyjnie !;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bez pieczenia? :) Extra pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tyle radości w jednym cieście! Wygląda pięknie i na pewno smakowało wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wlasnie soie zapisalam przepisik i zamierzam uraczyc nim swojego mezczyzne :) wyglada nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale z tym tluczkiem to chyba kochana przesadzilas ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No faktycznie! Miało być do ziemniaków. Chociaż jak ktoś chce próbować tym do mięsa to śmiało! :)

      Usuń
  11. Ale fajny pomysł na ciacho :-) z chęcią takie zrobię :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)