Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Jest deszczowo i zimno, a słońce jakoś niemrawo przebija się przez chmury. Przez to wszystko mam wrażenie, że jest koniec a nie początek lata. Robiąc te keksy, po cichu podjadałam owoce, żeby chociaż trochę poczuć wakacje. Wyszły na prawdę bardzo dobre! Kwaśna śmietana zapewnia fajną strukturę ciasta i jego smak. Wszyscy się zajadali! Polecam z ulubionymi owocami. U mnie były to maliny, jeżyny i porzeczki. ;)
Składniki:
Ciasto:
200
gramów mąki pszennej
200
gramów kwaśnej śmietany
150
gramów cukru
2 jajka
1 ½
łyżeczki proszku do pieczenia
½
łyżeczki sody oczyszczonej
sok i
skórka z połówki cytryny
Dodatkowo:
200
gramów owoców (u mnie maliny, jeżyny, porzeczka)
30
gramów czekolady gorzkiej
Ciasto: jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą
masę. Następnie dodać śmietanę wymieszaną z sokiem i skórką cytryny. Zmiksować.
Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Wymieszać tylko do połączenia składników.
Formę do mini keksów wysmarować masłem
i napełnić ciastem do około ½ wysokości. Posypać owocami i pokrojoną na
mniejsze kawałeczki czekoladą.
Piec w temperaturze 150 – 180 stopni
przez około 15 – 18 minut – do suchego patyczka.
* Przepis, lekko zmodyfikowany:
Every cake you bake
Smacznego! ;)
Świetny pomysł wyglądają genialnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Mniam, a czerwonej porzeczki jeszcze w tym sezonie nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne <3
OdpowiedzUsuńMniam, mniam zjadło by się :D
OdpowiedzUsuńsą przepiękne!
OdpowiedzUsuńToż to kulinarna pornografia :O
OdpowiedzUsuńmm jak smakuje tak dobrze jak wygląda to koniecznie muszę go zrobić ;)
OdpowiedzUsuńpiekne zdjecie i fajna kompozycja ;-), wygląda pysznie ;-)
OdpowiedzUsuńCudne !!
OdpowiedzUsuńAle fajne! :D
OdpowiedzUsuńCudowne keksy :)
OdpowiedzUsuń