Ciasto jogurtowe z truskawkami


Najlepsze ciasto z truskawkami na świecie! Puszyste, wilgotne i w dodatku z dużą ilością owoców. Przygotowane na bazie jogurtu greckiego. Z niewielką ilością tłuszczu, więc można podciągnąć je pod 'ciasto light'. Bardzo proste do wykonania. Ręka sama sięga po następny kawałek, więc gorąco polecam! ;)



Składniki:

Ciasto:
360 gramów mąki pszennej
140 gramów cukru
300 gramów jogurtu greckiego
25 gramów masła
2 jajka
3 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
500 gramów truskawek
1 mały kisiel truskawkowy
3 łyżki dżemu truskawkowego

         Truskawki pokroić i podzielić na 2 części. Przygotować kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wymieszać z dżemem truskawkowym i odstawić. Połowę kisielu wymieszać z połową pokrojonych truskawek. Resztę kisielu i resztę truskawek zostawić na koniec po upieczeniu ciasta.

         Jajka ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, roztopione masło, ekstrakt z wanilii, mleko i przesianą mąkę wraz z proszkiem. Delikatnie i krótko wymieszać łyżką do połączenia się składników. 

         Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x24 cm. Wyrównać. Truskawki wymieszane z kisielem wyłożyć na powierzchni ciasta zachowując odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 27-30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się lekko zrumieni. Po podanym czasie pieczenia brzegi ciasta powinny odchodzić od tortownicy a wetknięty patyczek nie powinien być obklejony surowym ciastem. W powstałe zagłębienia wlać odłożoną połowę kisielu i posypać drugą połową truskawek.

         Po ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem. 

Przepis, lekko zmodyfikowany: Kwestia smaku

Smacznego! ;)

6 komentarzy:

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)