Najlepsze ciasto z truskawkami na świecie! Puszyste, wilgotne i w dodatku z dużą ilością owoców. Przygotowane na bazie jogurtu greckiego. Z niewielką ilością tłuszczu, więc można podciągnąć je pod 'ciasto light'. Bardzo proste do wykonania. Ręka sama sięga po następny kawałek, więc gorąco polecam! ;)
Składniki:
Ciasto:
360
gramów mąki pszennej
140
gramów cukru
300
gramów jogurtu greckiego
25
gramów masła
2 jajka
3 łyżki
cukru waniliowego
2 łyżki
mleka
2
łyżeczki proszku do pieczenia
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
500 gramów
truskawek
1 mały
kisiel truskawkowy
3 łyżki
dżemu truskawkowego
Truskawki pokroić i podzielić na 2
części. Przygotować kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wymieszać z
dżemem truskawkowym i odstawić. Połowę kisielu
wymieszać z połową pokrojonych truskawek. Resztę kisielu i resztę
truskawek zostawić na koniec po upieczeniu ciasta.
Jajka ubić razem z cukrem i cukrem
waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, roztopione masło, ekstrakt z
wanilii, mleko i przesianą mąkę wraz z proszkiem. Delikatnie
i krótko wymieszać
łyżką do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej
papierem do pieczenia o wymiarach 24x24 cm. Wyrównać. Truskawki
wymieszane z kisielem wyłożyć na powierzchni ciasta zachowując odstępy. Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec przez 27-30 minut, do czasu aż ciasto urośnie,
a wierzch się lekko zrumieni. Po podanym czasie pieczenia brzegi ciasta powinny
odchodzić od tortownicy a wetknięty patyczek nie powinien być obklejony surowym
ciastem. W powstałe zagłębienia wlać odłożoną połowę kisielu i posypać drugą
połową truskawek.
Po
ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.
Przepis, lekko zmodyfikowany: Kwestia smaku
Smacznego! ;)
te truskawki z wierzchu wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho ! Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńMmm, te soczyste truskawki na wierzchu... Pyszności :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda naprawdę bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń