Brownie z jeżynami


Kiedy pogoda za oknem sprawia, że bardziej czujemy koniec lata niż jego początek, warto upiec pyszne ciasto czekoladowe. Tak na poprawę humoru. Oczywiście z letnimi owocami, żeby zachować chociaż jego cząstkę. Na jeżyny nie miałam za bardzo pomysłu. Jadłam je po prostu z koszyczka. Połączenie ich z brownie było dobrym pomysłem. Czekolada idealnie współgra z lekko kwaśnym smakiem owoców. Do zrobienia! ;)



Składniki:

Ciasto:
150 gramów mąki
20 gramów kakao
150 gramów czekolady gorzkiej
150 gramów czekolady mlecznej
150 gramów mleka zagęszczonego słodzonego
200 gramów masła
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Konfitura jeżynowa:
300 gramów jeżyn
2 łyżki cukru
sok z połówki cytryny

Dodatkowo:
50 gramów jeżyn

         Ciasto: masło roztopić w małym rondelku na średnim ogniu, pod koniec dodając czekoladę, mleko zagęszczone oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać dokładnie, aby składniki się połączyły. Jajka utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodawać stopniowo przestudzoną, roztopioną czekoladę, cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Wmieszać ją delikatnie do czekoladowej masy, tak aby nie powstały żadne grudki.

         Konfitura: jeżyny przełożyć do garnuszka, dodać sok z cytryny i podgrzewać, aż puszczą sok. Zredukować do gęstego syropu. Pod koniec dodać cukier i podgrzewać jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając (łatwo się przypala).

         Masę czekoladową przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x30 cm. Łyżką porobić „kleksy” z konfitury jeżynowej i przy pomocy wykałaczki, porobić w masie „esy-floresy”. Na koniec wyłożyć na wierzch pozostałe jeżyny i delikatnie wcisnąć je w ciasto.

         Piec w temperaturze 150 – 180 stopni przez około 35 – 40 minut – do suchego patyczka, nie dłużej, ponieważ ciasto stanie się suche.

Inspiracja: Cioccolato gatto

Smacznego! ;)

4 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)