Co zrobić z nadmiarem chleba tostowego? Tosty francuskie, pudding chlebowy? Nie, to już było. Myślę i szukam dalej. Nie dam rady go zjeść, a w zamrażarce brak miejsca. Udało się. Przedstawiam chlebowe szarlotki! Dla tych co tak jak ja kupili chleb tostowy (chociaż jeszcze jeden był w domu) albo po prostu mają ochotę zjeść pyszne mini szarlotki w całkowicie nowej odsłonie. Przyznam, że nie spodziewałam się, że będą tak dobrze smakować! Chlebek nie nasiąka - robi się przyjemnie chrupiący i idealnie łączy się z jabłkami. Najlepsze są na ciepło, jednak na drugi dzień smakują równie dobrze. Co ważne - zrobicie je ekspresowo! Polecam ;)
Składniki:
Nadzienie:
60 gramów rodzynek
50 gramów cukru
40 gramów masła
3 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
12 kromek chleba tostowego (zwykłego lub pełnoziarnistego)
20 – 30 gramów masła
Nadzienie:
jabłka obrać i pokroić w kostkę. Cukrem postawić na niewielkim gazie, dodać 3 –
4 łyżki wody i doprowadzić do wrzenia, nie mieszając, aby nie pojawiły się
grudki. Gdy osiągnie złotobrązowy kolor dodać masło i poczekać, aż się
rozpuści. Gdy karmel ciągle będzie ciepły wrzucić pokrojone jabłka i rodzynki.
Dodać cynamon i wszystko dokładnie wymieszać. Podgrzewać na niewielkim gazie,
aż jabłka zmiękną. Na koniec przełożyć nadzienie na sitko, w celu odsączenia
nadmiaru soku.
Wykonanie:
każdą kromkę chleba tostowego rozwałkować. Następnie posmarować z jednej strony
rozpuszczonym masłem – najlepiej pędzelkiem. Natłuszczoną stroną przekładać do
formy na muf finki. Złożyć tak, aby powstał koszyczek. Następnie łyżką nałożyć
nadzienie do środka.
Piec
w temperaturze 180 stopni przez około 15 – 18 minut – do zrumienienia brzegów.
Inspiracja: Every cake you bake
Smacznego! ;)
Jaki fajny pomysł! Wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! i wygląda mega apetycznie :D
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł! :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis.
OdpowiedzUsuń