Pierwsza babka na blogu. I to nie byle jaka, bo gotowana. Potrzebna jest do niej specjalna forma, która fakt - marzyła mi się od dawna! I co? Parę dni temu dostałam ją w prezencie od mamy. ;)
Przy pierwszym jej testowaniu wypróbowałam tradycyjny przepis na białą babkę gotowaną. Efekt? Nie przypadła nam do gustu. Nie mogłam tego tak zostawić, dlatego składniki wymieszałam według własnego upodobania. Babka wyszła mocno czekoladowa, mięciutka, wręcz rozpływa się w ustach. Całość dopełnia pyszna polewa i wiśnie. Jeśli nie macie kandyzowanych, możecie użyć tych z syropu. Nawet lepiej. Ja kandyzowane po prostu miałam na zbyciu. Polecam! ;)
Składniki:
Ciasto:
370
gramów mąki pszennej
200
gramów masła
200
gramów cukru
180
mililitrów mleka
60
gramów kakao
40
gramów mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
50
gramów czekolady gorzkiej
50
gramów czekolady gorzkiej
3 łyżki
śmietanki kremówki
Dodatkowo:
150
gramów wiśni kandyzowanych
100
gramów groszków czekoladowych
Ciasto: wszystkie składniki powinny być
w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę.
Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim. Obie mąki, kakao oraz proszek do
pieczenia wymieszać ze sobą. Stopniowo dodawać je do masy, naprzemiennie z
mlekiem. Wymieszać tylko do połączenia składników. Z białek ubić sztywną pianę
i wmieszać ją delikatnie do masy. Na koniec dodać groszki czekoladowe.
Formę do babki gotowanej wysmarować
masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej masę – w tym czasie dodać wiśnie
kandyzowane. Formę wstawić do dużego garnka z wrzącą wodą (woda powinna sięgać
do ¾ wysokości formy), przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 1 godzinę 30
minut. Po tym czasie zdjąć z garnka pokrywkę, otworzyć formę z babką i pozostawić
w tej wodzie na 10 minut.
Polewa: czekolady razem z kremówką
rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie udekorować babkę polewą i wiśniami
kandyzowanymi.
Smacznego! ;)
Piękna baba! :)
OdpowiedzUsuńWow, jaka wysoka sztuka!
OdpowiedzUsuńbabka jak tort,piękna!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, Wesołych Świąt, pozdrawiam :*.
OdpowiedzUsuńCzekoladowa rozpusta! babka wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowa rozpusta :)
OdpowiedzUsuńPiękna, chce ją upiec ale czy w przepisie nie wystąpił błąd- brak jajek?
OdpowiedzUsuńNie, wszystko jest dobrze :)
UsuńFaktycznie, w składzie nie zamieszczono jajek!!. W wykonaniu jest wzmianka o białkach.
UsuńCiekawam czy zamiast kakao można dodać karobu. Ktoś wie?
"Polewa:
OdpowiedzUsuń50 gramów czekolady gorzkiej
50 gramów czekolady gorzkiej"
Czy to powtórzenie jest zamierzone?