Cupcakes cytrynowe z kremem - kurczaczki


Święta już za pasem, więc powoli zaczynam układać w głowie słodki jadłospis. Tysiące pomysłów na babki, mazurki i serniki czekają na wypróbowanie. Ja tymczasem odchodzę lekko od tradycji i przygotowuję cytrynowe cupcakes. Nie byle jakie - w iście wielkanocnym klimacie. Słodki kurczaczek zdobi każdą babeczkę. Chętnie sięgają po nie zarówno dzieci jak i dorośli. Jeśli nie macie ochoty dekorować je tak jak ja, wystarczy zwiększyć ilość kremu i ozdobić je klasycznie. Polecam. ;)


Składniki:

Ciasto:
200 gramów mąki
70 gramów masła
80 gramów cukru
100 gramów jogurtu naturalnego
50 mililitrów mleka
2 jajka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka z 1 cytryny

Krem:
300 gramów twarogu 3 - krotnie mielonego
200 mililitrów śmietanki kremówki
40 gramów cukru pudru
20 gramów masła
sok i skórka z 1 cytryny

Dodatkowo (opcjonalnie):
dekoracja w kształcie kurczaczków zrobiona z masy cukrowej lub masy marshmallow

Ciasto: masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii, jajka i miksować na małych obrotach. Następnie dodać jogurt naturalny, mleko oraz sok i skórkę z cytryny. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wszystko wymieszać, tylko do połączenia składników.

         Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami i nakładać ciasta do około ¾ ich wysokości. 

         Piec w temperaturze 150 stopni przez około 18 – 20 minut – do lekkiego zrumienienia i suchego patyczka.

         Kem: twaróg zmiksować dokładnie z cukrem pudrem i masłem, tak aby nie zostały żadne grudki. Następnie dodać sok i skórkę  cytryny. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą śmietankę kremówkę. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką 2D Wilton i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Następnie wyciskać krem na muffiny zaczynając od brzegów i schodząc do środka. Na każdą babeczkę nałożyć dekorację lub posypać startą skórką z cytryny.

         Dekoracja: z żółtej masy marshmallow wycinać szklanką kółka. Następnie zrobić to samo z użyciem białej. Każde białe kółko przeciąż na pół, następnie odkroić cienki pasek zostawiając około 1 cm szerokości. Nożem wycinać trójkąciki, tak aby tworzyły skorupki. Żółte kółko zwilżyć delikatnie wodą i przyklejać nasze skorupki. Następnie przykleić w ten sam sposób oczy (wycinane słomką z białej masy). Źrenice zrobić czarnym lukrem, natomiast dzióbki czerwonym. Do kurek dodatkowo wykorzystałam cukrowe kwiatuszki, również przyklejone na lukier. Zostawić do wyschnięcia, najlepiej na całą noc.

Smacznego! ;)

7 komentarzy:

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)