Święta już za pasem, więc powoli zaczynam układać w głowie słodki jadłospis. Tysiące pomysłów na babki, mazurki i serniki czekają na wypróbowanie. Ja tymczasem odchodzę lekko od tradycji i przygotowuję cytrynowe cupcakes. Nie byle jakie - w iście wielkanocnym klimacie. Słodki kurczaczek zdobi każdą babeczkę. Chętnie sięgają po nie zarówno dzieci jak i dorośli. Jeśli nie macie ochoty dekorować je tak jak ja, wystarczy zwiększyć ilość kremu i ozdobić je klasycznie. Polecam. ;)
Składniki:
Ciasto:
200
gramów mąki
70
gramów masła
80
gramów cukru
100
gramów jogurtu naturalnego
50
mililitrów mleka
2 jajka
1 ½
łyżeczki proszku do pieczenia
sok i
skórka z 1 cytryny
Krem:
300
gramów twarogu 3 - krotnie mielonego
200 mililitrów
śmietanki kremówki
40
gramów cukru pudru
20
gramów masła
sok i
skórka z 1 cytryny
Dodatkowo
(opcjonalnie):
dekoracja
w kształcie kurczaczków zrobiona z masy cukrowej lub masy marshmallow
Ciasto: masło
ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii, jajka i miksować na
małych obrotach. Następnie dodać jogurt naturalny, mleko oraz sok i skórkę z
cytryny. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i
wszystko wymieszać, tylko do połączenia składników.
Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami
i nakładać ciasta do około ¾ ich wysokości.
Piec w temperaturze 150 stopni przez
około 18 – 20 minut – do lekkiego zrumienienia i suchego patyczka.
Kem: twaróg zmiksować dokładnie z cukrem
pudrem i masłem, tak aby nie zostały żadne grudki. Następnie dodać sok i
skórkę cytryny. Na końcu delikatnie
wmieszać ubitą śmietankę kremówkę. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z
końcówką 2D Wilton i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Następnie
wyciskać krem na muffiny zaczynając od brzegów i schodząc do środka. Na każdą
babeczkę nałożyć dekorację lub posypać startą skórką z cytryny.
Dekoracja: z żółtej masy marshmallow
wycinać szklanką kółka. Następnie zrobić to samo z użyciem białej. Każde białe
kółko przeciąż na pół, następnie odkroić cienki pasek zostawiając około 1 cm
szerokości. Nożem wycinać trójkąciki, tak aby tworzyły skorupki. Żółte kółko
zwilżyć delikatnie wodą i przyklejać nasze skorupki. Następnie przykleić w ten
sam sposób oczy (wycinane słomką z białej masy). Źrenice zrobić czarnym lukrem,
natomiast dzióbki czerwonym. Do kurek dodatkowo wykorzystałam cukrowe
kwiatuszki, również przyklejone na lukier. Zostawić do wyschnięcia, najlepiej
na całą noc.
Smacznego! ;)
Osz Ty ale cudne:)
OdpowiedzUsuńjej jakie super :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne! I jakie kolorowe :)
OdpowiedzUsuńurocze!
OdpowiedzUsuńGenialne kurczaki *.*
OdpowiedzUsuńo jeju jakie piękne! <3
OdpowiedzUsuńPrzecudnie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuń