Sernik na marchewkowym spodzie


Uwielbiam ciasta z dodatkiem warzyw. Marchewkowe należy jednak do moich ulubionych! Gdy pierwszy raz je zrobiłam, nic nie mówiąc, poczęstowałam rodzinę i znajomych. Brat widząc, że uśmiecham się pod nosem od razu przestał jeść i zapytał: "Co ja jem?! Albo wiesz co? Nie mów, bo dobre" ;). 
Milczeniem na temat składników przekonałam kilka osób do warzywnych ciast. Doszło do tego, że zajadają się cukiniowym, fasolowym lub dyniowym. Na nie też przyjdzie tutaj pora!
Dzisiaj zapraszam na połączenie przepysznego sernika z wilgotnym ciastem marchewkowym. Krem to tak zwana 'wisienka na torcie'. Bez niego to już nie to samo. Bardzo, bardzo polecam! ;)

 
 
Składniki:

Ciasto marchewkowe:
150 gramów mąki pszennej
150 gramów marchewki
100 gramów cukru trzcinowego
100 mililitrów oleju roślinnego lub roztopionego masła
50 gramów ananasa (świeżego lub z puszki)
40 gramów orzechów włoskich
40 gramów wiórków kokosowych
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka przyprawy korzennej lub piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody oczyszczonej

Masa serowa:
500 gramów twarogu 3 – krotnie mielonego
500 gramów sera mascarpone
120 gramów cukru
80 mililitrów śmietanki kremówki
5 jajek
1 – 2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Krem na wierzch:
200 gramów kwaśnej śmietany
150 gramów serka kremowego
40 gramów cukru pudru
orzechy włoskie do dekoracji


         Ciasto: do jednej miski dodać drobno startą marchewkę, pokrojonego w kostkę ananasa, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i odrobinę soli, wszystko wymieszać. W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem olej/masło. 

Do powstałej masy dodać zawartość miski z marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników. Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 – 40 minut – do suchego patyczka.

Masa serowa: do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i mąką. Ucierać (miksować) mieszadłem miksera przez około 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie jednorodna. Stopniowo, w 3 partiach dodawać cukier cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka i żółtka miksując wolno po każdym dodanym. Na koniec zmiksować ze śmietanką i wanilią.
         Masę wylać na upieczony, ostudzony (może być jeszcze ciepły) spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120  i piec jeszcze przez 75 – 90 – aż środek będzie ścięty.

         Krem na wierzch: serek wymieszać ze śmietanką i cukrem pudrem. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć sernik, rozprowadzić krem na wierzchu i ponownie zapiec. 

         Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować posiekanymi orzechami.

Przepis: Kwestia smaku 

5 komentarzy:

  1. nie dosyć, że mój ulubiony deser jakim jest sernik to jeszcze najlepsze warzywne ciasto - marchewkowe, które również uwielbiam! świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyjątkowy ten sernik, musiał smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny sernik! Bardzo pomysłowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masza bardzo fajnego bloga :) ,sliczne zdjecia i ciekawe przepisy.
    Pozdrawiam
    ula
    http://kulinariauli.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)