Lemon drizzle cake czyli nic innego jak cytrynowe ciasto ucierane, które po upieczeniu nasączamy syropem. Puszyste, wilgotne i przy tym bardzo sycące. Cytryna jest bardzo mocno wyczuwalna - w końcu dodajemy zarówno skórkę jak i sok. Mocno orzeźwiające i wręcz idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. ;)
Składniki:
Ciasto:
260
gramów mąki
180
gramów masła
170
gramów cukru
3 jajka
6 łyżek
mleka
1
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka
otarta z 1 cytryny
Syrop:
50
gramów cukru pudru
sok
wyciśnięty z 2 cytryn
Ciasto: masło ubić z cukrem na puszystą
masę. Następnie wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się masy
po każdym dodaniu. Dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz otartą skórkę z
cytryny. Wymieszać delikatnie do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do keksówki o
wymiarach 20 x 10 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec w temperaturze
180 stopni przez około 40 – 45 minut – do suchego patyczka i zrumienienia.
Syrop: sok z cytryny i cukier puder
umieścić w garnuszku. Podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści.
Ciasto wyjąć z piekarnika i ponakłuwać
widelcem lub wykałaczką. Następnie nasączyć syropem i pozostawić do
ostygnięcia. Na koniec oprószyć cukrem pudrem.
* Zredukowałam znacząco ilość cukru. W
oryginale: ciasto – 250 gramów, syrop – 100 gramów.
Smacznego! ;)
Takiego cuda jeszcze nie jadłam nie robiłam. Nasączane syropem to musi być pyszne i wilgotne :-)
OdpowiedzUsuńMmm... wygląda wspaniale! Uwielbiam takie wilgotne ciasta :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności! Lubię wyraziste ciasta, a to z pewnością takie jest :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Kiedyś jadłam podobne, ale nasączone pomarańczowym syropem. Już sobie wyobrażam jakie jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo jest naprawdę świetne ciacho! Idealne na ponurą, szarą pogodę :)
OdpowiedzUsuńcytrynowe ucierane? jak dla mnie najlepsze z tego rodzaju ciast
OdpowiedzUsuńPycha! *.*
OdpowiedzUsuńjej, ale oryginalny przepis na ciasto, moje kubki smakowe oszalały na momencie! ; D
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrynowe wypieki! To ciacho wygląda kusząco!
OdpowiedzUsuń