Ciasto łaciate - to widać od razu prawda? Pyszne i jak się okazało dosyć łatwe do przygotowania. Zachęciło mnie od razu swoim wyglądem - połączenie czerni i bieli w biszkopcie - u mnie również w polewie czekoladowej. Może wydawać się czasochłonne, jednak nie dajcie się zwieść. To po prostu przygotowanie biszkoptu... no dobrze dwóch biszkoptów. Masa serowa wymaga od nas tylko mieszania w garnku. Na koniec pozostaje aby złożyć ciasto (co mi zawsze sprawia ogromną frajdę). Jednak, nieważne ile czasu na nie poświęcicie to i tak po odkrojeniu pierwszego kawałka będziecie zachwyceni! Najpierw wizualnie, potem smakowo... Leciutki jak puch biszkopt, do tego gotowana masa serowa, która smakuje bardziej jak krem niż sernik. Po kilkugodzinnym schłodzeniu wręcz rozpływa się w ustach. Polecam bardzo! ;)
Biszkopt
jasny:
·
140
gramów cukru
·
110
gramów mąki pszennej
·
30
gramów mąki ziemniaczanej
·
4
białka
·
½
łyżeczki proszku do pieczenia
·
½
łyżeczki octu
Biszkopt
ciemny:
·
120
gramów mąki pszennej
·
100
gramów cukru
·
4
jajka
·
2
łyżki kakao
·
½
łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
serowa:
·
700
gramów twarogu 3 – krotnie mieloneo
·
150
gramów cukru
·
140
gramów masła
·
90
mililitrów mleka
·
4
żółtka
·
2
łyżki mąki ziemniaczanej
·
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
Polewa:
·
100
gramów czekolady gorzkiej
·
50
gramów czekolady mlecznej
·
50
gramów czekolady białej
·
2
łyżki oleju
Biszkopt jasny: białka ubić na
sztywną pianę – pod koniec ubijania lub jak się lekko spienią dodać cukier. Na
końcu wlać ocet. Ubite prawidłowo powinny być błyszczące, sprężyste i nie
wypadać z misy podczas odwracania. Następnie dodać przesiane mąki oraz proszek
do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką.
Biszkopt ciemny: białka ubić na sztywną
pianę – pod koniec ubijania lub jak się lekko spienią dodać cukier. Stopniowo
na wolnych obrotach miksera dodać żółtka. Na koniec wsypać przesianą mąkę oraz
kakao i wymieszać szpatułką.
Wykonanie: formę o wymiarach 24
x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki nakładać kleksy
ciemnego ciasta na przemian z białym – tworząc szachownicę. Następnie na ciasto
ciemne kłaść łyżkę białego, a na białe ciemnego. Wierzch lekko wyrównać łyżką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 – 30 minut – do suchego patyczka. Wyjąć, upuścić na podłogę z około 0,5 metra
wysokości i następnie wystudzić na kratce.
Masa serowa: ser, masło oraz
cukier umieścić w dużym garnku i podgrzewać, aż wszystkie składniki się
rozpuszczą. Do jeszcze zimnej masy dodać żółtka wymieszane razem z mlekiem i
mąką. Cały czas mieszać – masa łatwo się przypala. Gdy się zagotowuje
potrzymać jeszcze 3 – 4 minuty na ogniu, żeby odpowiednio zgęstniała.
Wykonanie: biszkopt po
ostygnięciu przekroić ostrym nożem na
trzy blaty. Pierwszy blat ułożyć w formie i wylać na niego połowę ciepłej masy
serowej (masa szybko tężeje, więc najlepiej złożyć ciasto zaraz po jej
ugotowaniu*). Następnie ułożyć drugi blat i wylać resztę masy serowej. Przykryć
ostatnim blatem ciasta. Odstawić w chłodne miejsce do stężenie – minimum 2 – 3 godziny,
a najlepiej na całą noc. Po stężeniu udekorować czekoladą.
Polewa: czekoladę gorzką oraz
mleczną roztopić w kąpieli wodnej razem z olejem. Wylać na ciasto i wyrównać.
Następnie rozpuszczoną białą czekoladą porobić „esy-floresy” na górze –
najlepiej przy pomocy wykałaczki lub widelca.
*masę
serową można zrobić też wcześniej – wtedy należy ją zabezpieczyć folią
spożywczą – musi dotykać wierzchu masy, tak aby na powierzchni nie utworzył się
kożuch.
Przepis: Znowu coś upiekłam
Smacznego! ;)
Genialne! Bardzo smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńAle świetne, bardzo pomysłowe !
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto i bardzo pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńPracochłonne ale wspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda super, musiało być bardzo dobre. Na sam jego widok, aż cieknie ślinka :D
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda to ciacho! :-)
OdpowiedzUsuńAle cudnie wygląda, nie mogę się napatrzeć :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :) Ozdoba każdego stołu :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe, bardzo podoba mi się to ciasto :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie Ci wyszło, świetne łatki
OdpowiedzUsuń