Okres karnawału to idealny czas na przekładańce! Tak to te ciasta, w których znajdziemy maślany krem budyniowy - jakże pyszny, ale niestety też ciężki i kaloryczny. Kubanka jest pyszna. Na kakaowym biszkopcie, z kremem z dodatkiem nutelli, warstwą herbatników i bitą śmietaną na wierzchu. W środku znajdziemy również warstwę powideł, które (moim skromnym zdaniem) balansują cały smak! Całość posypana kakao i udekorowana wiórkami czekoladowymi. Nie można przejść obojętnie. Bardzo, bardzo polecam! ;)
Biszkopt:
·
4
jajka
·
100
gramów cukru
·
90
gramów mąki pszennej
·
3
łyżki kakao
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
·
400
mililitrów mleka
·
150
masła
·
2
żółtka
·
3
łyżki cukru
·
2
łyżki mąki pszennej
·
1
łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
·
400
mililitrów śmietanki kremówki
·
32
– 33 kakaowych herbatników
·
5
-6 łyżek powideł śliwkowych
·
¼
szklanki herbaty + ¼ szklanki rumu/wódki
·
3
łyżki cukru pudru
·
2
łyżeczki żelatyny
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę
– pod koniec ubijania lub jak się lekko spienią dodać cukier. Stopniowo na
wolnych obrotach miksera dodać żółtka. Na koniec wsypać przesianą mąkę, kakao
oraz proszek i wymieszać szpatułką.
Ciasto przelać do formy, wyłożonej
papierem do pieczenia, o wymiarach 24 x 24 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez
około 25 – 30 minut – do suchego patyczka.
Wyjąć, upuścić na podłogę z około 0,5 metra wysokości i następnie
wystudzić na kratce.
Budyń:
w małym rondelku podgrzać połowę mleka.
Do kubka wsypać mąki, dodać cukier, żółtka oraz pastę waniliową. Wszystko
dokładnie wymieszać z połową mleka. Następnie przelać do rondelka z resztą
mleka i włączyć gaz. Gotować na
niewielkim ogniu. Cały czas mieszać, ponieważ budyń łatwo się przypala. Gdy
odpowiednio zgęstnieje, zdjąć z palnika i odstawić do ostygnięcia.
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć
na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo wystudzony budyń –
wymieszany wcześniej z nutellą. Dokładnie połączyć, aż masa będzie gładka.
Wykonanie: wystudzony biszkopt
nasączyć mieszanką herbaty i rumu/wódki. Następnie wyłożyć całą czekoladową
masę budyniową. Ułożyć pierwszą warstwą herbatników, na której rozsmarować
powidła śliwkowe. Przykryć drugą warstwą herbatników.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.
Dodać cukier puder i wymieszać. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i lekko
podgrzewać na palniku – nie doprowadzić do wrzenia – można też rozpuścić
żelatynę przez zalanie 2 łyżkami gorącej wody. Dodać do niej niewielką ilość
masy, wymieszać i następnie połączyć całość. Wyłożyć całość na warstwę
herbatników i odstawić do stężenia.
Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2
– 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i
wiórkami z czekolady.
Smacznego! ;)
Wspaniałe ciacho! Ślinka cieknie na sam widok ;-)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda! Wow :)
OdpowiedzUsuńPewnie nieziemsko smakuje :)
OdpowiedzUsuńPewnie nieziemsko smakuje :)
OdpowiedzUsuńGenialne! :>
OdpowiedzUsuńAle cudne ciacho, wygląda wprost obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńoj już czuję ten obłęd smaku :)
OdpowiedzUsuńWow! Jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Co tam kalorie, raz na jakiś czas można sobie pozwolić.
OdpowiedzUsuńCudownie rozpustne, idealnie karnawałowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko!! Zrobię to ciasto. Muszę. Jest rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńIstotnie, dobrze wygląda! ;)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła takie ciasto:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tego typu ciasta i podziwiam, że sama robiłaś masę budyniową, będzie trzeba zrobić taką rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuń