Róże karnawałowe


Róże karnawałowe wykonujemy tak samo jak faworki - inne jest jednak ich formowanie. Nie jest trudniejsze, lecz bardziej czasochłonne. Według mnie dużo ładniej się prezentują. Smaku dodaje dżem na wierzchu. Koniecznie oprószone cukrem pudrem. Przepyszne! ;)



Ciasto:

·         250 gramów mąki pszennej
·         4 żółtka
·         3 łyżki śmietany 18%
·         1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:

·         dżem (np. wiśniowy)/ wiśnie w syropie

         Ciasto: wszystkie składniki zagnieść razem. Wałkiem lub tłuczkiem mocno uderzać ciasto przez około 20 – 30 minut, aby się dobrze napowietrzyło. Następnie zabezpieczyć dokładnie folią spożywczą i odłożyć go do lodówki na około godzinę.

         Wykonanie: po wyjęciu ciasto rozwałkować bardzo cienko – na około 2 mm – jak na makaron. Wycinać równą liczbę kółek – 3 wielkości . Każdy krążek naciąć cztery razy, nie docinając do końca. Następnie krążki składać – od największego do najmniejszego – mocno nacisnąć na środku, aby się skleiły.

Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



Smacznego! ;)

4 komentarze:

  1. wyglądają przepięknie, z pewnością też super smakują :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te róże, w smaku pewnie muszą być wyjątkowe.Super przepis;)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)