Dawno, oj dawno nie było sernika. Więc dzisiaj: klasyczny polski sernik: ciężki, wilgotny, sycący! Aksamitny, z lekkim posmakiem kokosu, który nie dominuje - chociaż wedle uznania, dla podkręcenia można dodać wiórki kokosowe.
Masa serowa wymaga trochę czasu - mleko kokosowe należy zredukować do gęstego syropu (na prawdę pod koniec trzeba pilnować - może nie powinnam się przyznawać, ale raz zamiast syropu wyszedł mi karmel/cukier kokosowy?).
Jedno jest pewne: wart jest całego zachodu i pracy. Połączenie gruszek z kokosem jest genialne! Smaki uzupełniają się nawzajem i co ważne - możemy dodać na prawdę dużo owoców - masa jest na półtłustym/tłustym serze i utrzyma ich ciężar. A, co jeszcze, ostrzegam: nie zjeźdźcie całej kokosowej kruszonki - uzależnia!
Spód:
·
250
gramów ciastek pełnoziarnistych
·
60
gramów masła
Masa
serowa:
·
850
gramów twarogu 3 – krotnie mielonego (tłustego)
·
150
gramów cukru pudru
·
400
gramów mleczka kokosowego
·
1
opakowanie budyniu śmietankowego
·
3
jajka
·
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Posypka:
·
50
gramów masła
·
40
gramów mąki pszennej
·
40
gramów cukru
·
50
gramów wiórek kokosowych
Dodatkowo:
·
4
– 5 średnich gruszek
Ciasteczkowy spód: pokruszyć ciasteczka w blenderze i połączyć je z
rozpuszczonym masłem. Wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, o wymiarach
24 x 24 cm i uformować dno. Wstawić do
lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
składniki wyjąć wcześniej z lodówki , aby były w temperaturze pokojowej. Ser
zmielić 3 – krotnie - aż jego
konsystencja będzie gładka i bez grudek. Mleczko kokosowe przelać do szerokiego
garnuszka i redukować przez około 30 – 45 minut, aż zostanie gęsty syrop.
Białka ubić na sztywną pianę razem z ½ cukru. Pozostały utrzeć z żółtkami na
puszystą masę. Następnie (do żółtek) dodawać stopniowo ser oraz budyń. Dodać
ostudzony syrop kokosowy i delikatnie wmieszać ubite białka. Wymieszać, tylko
do połączenia składników.
Posypka:
miękkie masło utrzeć z cukrem i mąką. Następnie dodać wiórki kokosowe i
połączyć wszystkie składniki.
Wykonanie: masę serową wylać na schłodzony wcześniej
ciasteczkowy spód. Na wierzch wyłożyć pokrojone w kostkę gruszki i posypać
kokosową kruszonką.
Piec w
temperaturze 150ºC przez około 15 minut, następnie
zmniejszyć temperaturę do 120 i piec około 30 - 35 minut.
Studzić
w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić przez noc w lodówce.
·
Gdyby
sernik szybko łapał kolor przykryć go folią aluminiową.
Przepis, lekko zmodyfikowany: Kwestia Smaku
Smacznego! ;)
Uwielbiam serniki, mleczko kokosowe i gruszki:)) Idealne połączenie:)) Dla mnie bajka;)
OdpowiedzUsuńser i gruszki.. to musi być dooobre, oj musi!
OdpowiedzUsuńKocham wszystie serniczki, mniam :-) Twój wygląda rewelacyjnie pysznie :-)
OdpowiedzUsuńJak sernik, to o każdej porze dnia i nocy ;) a w szczególności taki!
OdpowiedzUsuńKażdy sernik dla mnie jest cudowny, bo je uwielbiam. Pycha :D
OdpowiedzUsuńMmm, kusisz, i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie zareklamowałaś ten sernik, wygląda bajecznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie smaków, a ta kruszonka szczególnie przypadła mi do gustu!: ))
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się taka wersja;))
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik, super jest ten dodatek gruszek :)
OdpowiedzUsuńAż zatęskniłam za sernikiem...
OdpowiedzUsuń