Sernik z gruszkami i kokosową kruszonką


Dawno, oj dawno nie było sernika. Więc dzisiaj: klasyczny polski sernik: ciężki, wilgotny, sycący! Aksamitny, z lekkim posmakiem kokosu, który nie dominuje - chociaż wedle uznania, dla podkręcenia można dodać wiórki kokosowe.
Masa serowa wymaga trochę czasu - mleko kokosowe należy zredukować do gęstego syropu (na prawdę pod koniec trzeba pilnować - może nie powinnam się przyznawać, ale raz zamiast syropu wyszedł mi karmel/cukier kokosowy?).
Jedno jest pewne: wart jest całego zachodu i pracy. Połączenie gruszek z kokosem jest genialne! Smaki uzupełniają się nawzajem i co ważne - możemy dodać na prawdę dużo owoców - masa jest na półtłustym/tłustym serze i utrzyma ich ciężar. A, co jeszcze, ostrzegam: nie zjeźdźcie całej kokosowej kruszonki - uzależnia!


Spód:

·         250 gramów ciastek pełnoziarnistych
·         60 gramów masła

Masa serowa:

·         850 gramów twarogu 3 – krotnie mielonego (tłustego)
·         150 gramów cukru pudru
·         400 gramów mleczka kokosowego
·         1 opakowanie budyniu śmietankowego
·         3 jajka
·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Posypka:

·         50 gramów masła
·         40 gramów mąki pszennej
·         40 gramów cukru
·         50 gramów wiórek kokosowych

Dodatkowo:

·         4 – 5 średnich gruszek

Ciasteczkowy spód: pokruszyć ciasteczka w blenderze i połączyć je z rozpuszczonym masłem. Wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, o wymiarach  24 x 24 cm i uformować dno. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa: składniki wyjąć wcześniej z lodówki , aby były w temperaturze pokojowej. Ser zmielić 3 – krotnie  - aż jego konsystencja będzie gładka i bez grudek. Mleczko kokosowe przelać do szerokiego garnuszka i redukować przez około 30 – 45 minut, aż zostanie gęsty syrop. Białka ubić na sztywną pianę razem z ½ cukru. Pozostały utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Następnie (do żółtek) dodawać stopniowo ser oraz budyń. Dodać ostudzony syrop kokosowy i delikatnie wmieszać ubite białka. Wymieszać, tylko do połączenia składników.

Posypka: miękkie masło utrzeć z cukrem i mąką. Następnie dodać wiórki kokosowe i połączyć wszystkie składniki.

Wykonanie: masę serową wylać na schłodzony wcześniej ciasteczkowy spód. Na wierzch wyłożyć pokrojone w kostkę gruszki i posypać kokosową kruszonką.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i piec około 30 - 35 minut.

Studzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić przez noc w lodówce.

·                    Gdyby sernik szybko łapał kolor przykryć go folią aluminiową.



Przepis, lekko zmodyfikowany: Kwestia Smaku

Smacznego! ;)

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki, mleczko kokosowe i gruszki:)) Idealne połączenie:)) Dla mnie bajka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ser i gruszki.. to musi być dooobre, oj musi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham wszystie serniczki, mniam :-) Twój wygląda rewelacyjnie pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak sernik, to o każdej porze dnia i nocy ;) a w szczególności taki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Każdy sernik dla mnie jest cudowny, bo je uwielbiam. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, kusisz, i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie zareklamowałaś ten sernik, wygląda bajecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne połączenie smaków, a ta kruszonka szczególnie przypadła mi do gustu!: ))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały sernik, super jest ten dodatek gruszek :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)