Bułki z oregano i grana padano


Lubię mieć świeże pieczywo na śniadanie. Co więcej, frajdę sprawia mi wstawanie wcześniej, włączenie piekarnika i upieczenie własnych bułeczek. Zapach dochodzący z kuchni pobudza zmysły i sprawia, że nie mogę się doczekać kiedy się upieką i ładnie zarumienią. W czasie gdy stygną, nakrywam stół, stawiam potrzebne dodatki, a potem... siadamy razem i jemy. Cisza. Są za dobre, żeby coś mówić. Bardzo polecam! Pyszne! Połączenie sera grana padano (można zastąpić parmezanem) i oregano to strzał w dziesiątkę :)




Ciasto:

·         200 mililitrów wody
·         200 gramów mąki orkiszowej jasnej
·         150 gramów mąki pszennej razowej
·         40 gramów sera grana padano
·         15 gramów drożdży
·         1 łyżka oregano
·         1 łyżeczka cukru
·         1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

·         ser grana padano
·         oregano

Ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki letniej wody i mąki. Odstawić na 10 – 15 minut, aż zaczną pracować. Następnie dodać resztę wody, obie mąki, oregano,  starty na tartce ser oraz sól. Dobrze wyrobić, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne w dotyku oraz będzie odchodzić od misy miksera.

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, bądź wstawiać na całą noc do lodówki ( po wyjęciu ciasto przynajmniej godzinę musi postać w temperaturze pokojowej).

         Wykonanie: ciasto przełożyć z miski na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie wyrobić. Podzielić na 8 – 9 części. Każdą uformować na kształt podłużnej bułeczki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia – około godziny. Po tym czasie ostrym, ząbkowanym nożem zrobić nacięcie wzdłuż bułeczek. Każdą posypać serem i oregano.
        
         Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut – do zrumieniania. Wystudzić na kratce.



Smacznego! ;)

9 komentarzy:

  1. Śliczne bułeczki, idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czuje jakie są pyszne i aromatyczne w smaku :-) rewelacyjne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe bułeczki, wyglądają smakowicie. Siostra byłaby zachwycona :D

    OdpowiedzUsuń
  4. do śniadania takie bułki są idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm/...jestem zachwycona tymi bułkami!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bym wcześniej nie wstała ,żeby je przygotować ,ale z chęcią bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  7. Są wspaniałe, bardzo ładne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)