Kasza jaglana nie bez powodu nazywana jest królową! Jest przede wszystkim bezglutenowa i bardzo odżywcza. Dostarcza nam witamin z grupy B, witaminy E, lecytynę oraz składniki mineralne takie jak magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. Co więcej, dzięki zawartości antyoksydantów dba również o naszą urodę!
Większości z nas kojarzy się tylko z bezsmakowymi kleikami - pozdrawiam wszystkich, którzy tak jak ja ostatnio cierpią przez zęby mądrości! Tutaj jednak nabiera całkowicie innego wyrazu. Brownie w zdrowszej wersji jest ciężkie, sycące i również bardzo szybko znika. Polecam! ;)
Składniki:
Ciasto:
400
mililitrów wody
160
gramów kaszy jaglanej
170
gramów cukru
130
mililitrów mleka
80
gramów kakao
75
mililitrów oleju
4 jajka
1
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
Dodatkowo:
120
gramów orzechów pekan
Do garnka z wrzącą wodą wsypać kaszę i
dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości lub
do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić.
Wszystkie pozostałe składniki przełożyć
do miski, dodać ugotowaną kaszę i zmiksować blenderem do połączenia składników.
Ciasto przelać do formy wyłożonej
papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm. Na wierzchu ułożyć orzechy pekan.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 – 45 minut – do suchego patyczka.
Studzić na kratce.
* W wersji bezglutenowej należy
pamiętać o bezglutenowym proszku do pieczenia.
Przepis: Moje wypieki
Smacznego! ;)
To jaglane brownie wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńMnie też kusiło to ciacho, pysznie u Ciebie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł i wykonanie
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Wygląda cudnie i myślę, że musiało być fantastyczne
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, chętnie kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda, coś dla czekoladocholika jak ja ;)
OdpowiedzUsuń