Rugelach


Karnawał trwa, więc bardziej niż kiedykolwiek możemy pozwolić sobie na słodkie szaleństwo! Chociaż z robieniem pączków i faworków wstrzymam się do Tłustego Czwartku, to proponuję Wam przepis na tradycyjne rogaliki w kuchni żydowskiej. Rugelach, choć kojarzone bardziej z Chanuka, są jedzone przez cały rok i jak najbardziej nadają się na karnawałową rozpustę. ;)



Składniki:

Ciasto:
270 gramów mąki
125 gramów masła
125 gramów sera kremowego

Nadzienie:
80 gramów orzechów laskowych/włoskich/pekan
50 gramów moreli
50 gramów rodzynek
50 gramów cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 białko

Dodatkowo:
100 gramów dżemu morelowego lub brzoskwiniowego

         Ciasto: miękkie masło utrzeć razem z serkiem na kremową masę. Dodać mąkę i zagnieść – jednak nie zbyt długo, bo będzie zbyt twarde. Owinąć w formę spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny (lub całą noc).

         Nadzienie: orzechy, morele, rodzynki, cynamon oraz cukier puder zmiksować w blenderze. Następnie dodać ubite białko i połączyć.

         Wykonanie: ciasto rozwałkować na grubość 2 – 3 mm. Wykrajać tortownicą lub miseczką kółka o średnicy 18 – 20 cm. Następnie podzielić każdy na 8 trójkątów. Przy pomocy pędzelka posmarować ciasto dżemem, wyłożyć nadzienie i zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. 

         Przed pieczeniem można dodatkowo schłodzić je w lodówce, jednak nie jest to konieczne. 

         Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 – 15 minut – do zrumienienia. Następnie studzić na kratce. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

Przepis, lekko zmodyfikowany: Liska

Smacznego! ;)

18 komentarzy:

  1. bardzo lubię właśnie takie niewielkie słodkości, nawet bardziej niż ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Też rogaliki;) Pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne rogaliki :D Wygląda obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładne, kawa albo mleko i mnie nie ma:)

    OdpowiedzUsuń
  5. o mamuniu jakie apetyczne rogaliki:) zjadłabym wszystkie:D

    OdpowiedzUsuń
  6. mam słabość do takich rogalików...bardzo dawno ich nie robiłam, chyba pokuszę się na weekendowe pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają. Czy ten serek naturalny to może być np. Bieluch?

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię rogaliki ale takich jeszcze nie robiłam - zapisuję przepis bo wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wyglądają te rogaliczki, az mam ochotę Ci kilka podkraść :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe czy zajadacie je rękoma czy widelczykiem do ciasta? Ja jadłabym widelczykiem. Ot takie skojarzenia po nimfomance...

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzień dobry,
    Niestety nie znalazłam na stronie adresu e-mail.
    Proszę o kontakt na kontakt@blog-media.pl
    Chciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy
    Pozdrawiam serdecznie
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  12. rogaliki wyglądają bardzo apetycznie! i z wielka chęcią wpałaszowała bym kilka sztuk :D

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają przepysznie! Jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam kiedyś te rogaliki :) są przepyszne i szybkie w przygotowaniu! A najlepiej smakują po 2 dniach! :D Pięknie Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliczne te rogaliki! Na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)