Drożdżówki z ricottą, miodem i bakaliami


W mojej rodzinie drożdżówki zdecydowanie zajmują pierwsze miejsce. Inne ciasta mogą smakować, lecz to za drożdżowym ustawiają się niemal w kolejce. Nie ma się co jednak dziwić, bo czy może być coś lepszego niż jeszcze ciepła, puchata bułeczka z kubkiem zimnego mleka? Dla nas nie! Tak więc, zapraszam po przepis. Może akurat zrobicie na weekend? ;)



Składniki:

Ciasto:
400 gramów mąki pszennej
200 mililitrów mleka
120 gramów masła
80 gramów cukru
20 gramów drożdży
3 żółtka
szczypta soli

Nadzienie:
250 gramów ricotty
3 białka
2 łyżki miodu

Dodatkowo:
150 gramów orzechów włoskich
150 gramów rodzynek/żurawiny
miód

Drożdże rozetrzeć razem z cukrem i odstawić na około 15 minut, aż zaczną pracować. W tym czasie do masło rozpuścić w mleku. Do misy miksera przesiać mąkę, dodać żółtka oraz sól. Następnie dodać drożdże razem z cukrem i przestygnięte masło z mlekiem. Dobrze wyrobić. Ciasto może nie odchodzić od ręki i naczynia.

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, bądź wstawiać na całą noc do lodówki ( po wyjęciu ciasto przynajmniej godzinę musi postać w temperaturze pokojowej).

Nadzienie: ser wymieszać razem z białkami i miodem.

Ciasto przełożyć z miski na stolnicę oprószoną mąką i ponownie wyrobić. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować je na kształt prostokąta. Następnie wyłożyć na niego nadzienie serowe i dobrze rozsmarować. Posypać bakaliami i zwinąć wzdłuż krótszego boku. Następnie ostrym nożem pokroić na 15 ślimaczków. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny.

         Przed pieczeniem posmarować drożdżówki mlekiem lub jajkiem oraz oblać miodem (około 1 łyżeczka na każdą).

         Piec w temperaturze 150 – 180 stopni przez około 25 – 30 minut – do złotego koloru.

Smacznego! ;)

8 komentarzy:

  1. Co za zestawienie ! Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :) Wygląda przepysznie <3
    Pozdrawiam,
    http://www.monikoza.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jak u Ciebie w moim domu wypieki drożdżowe biją wszelkie inne na głowę!
    Drożdżówkę można wszędzie zapakować, nie rozwali się po drodze i zawsze rewelacyjnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne ślimaczki :) całe nadzienie idealne, no i ten miód... pyyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, drożdżowe ciasto i u nas bije się o pierwsze miejsce na pudle i czasami przegrywa z szarlotką. W wersji z ricotta tym razem pobije szarlotke na głowę.

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają świetnie, skradły moje serce:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne drożdżówki ze świetnym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)