Mazurek kajmakowy



Czas najwyższy rozpocząć maraton wielkanocny! Mam nadzieję, że znajdziecie u mnie ciekawe przepisy, które z chęcią upieczecie. ;)
Dzisiaj na stół wjeżdża mazurek kajmakowy. KLASYK - czyż nie? Prosty do wykonania - największą robotą jest zrobienie ciasta. Reszta to już tylko przyjemność. Pysznie kruchy, pysznie słodki i pysznie naładowany bakaliami. U mnie dosłownie wszystko: orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe, płatki migdałowe. Nic tylko zajadać! ;)



Ciasto:

·         350 gramów mąki pszennej
·         200 gramów masła
·         50 gramów cukru pudru
·         2 żółtka
·         1 łyżka gęstej śmietany

Dodatkowo:

·         400 gramów masy kajmakowej
·         bakalie (orzechy, żurawina, rodzynki, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe, wiórki kokosowe)

Ciasto: do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier, żółtka, śmietanę oraz zimne masło pokrojone w kosteczkę. Wyrabiać przez chwilę na niskich obrotach miksera, aż do połączenia składników. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm. Ciasta jest dużo - można zrobić ozdoby, formując wałeczki lub listki wokół brzegów. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 – 200 stopni, do lekkiego zezłocenia. Ostudzić.

Wykonanie: na ostudzony mazurek wyłożyć masę kajmakową i posypać mieszanką bakaliową (skład i ilość wedle uznania). 



Smacznego! ;)

5 komentarzy:

  1. Wspaniały mazurek :-) bardzo lubię takie ciasto a zazwyczaj robię go tylko raz w roku, właśnie na święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy taki klasyk, piękny mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wspaniale :) i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)