Danisze z jabłkami


Ostatnio nie po drodze mi z pieczeniem ani blogowaniem. Kilka spraw spiętrzyło się i teraz to one mają pierwszeństwo. Muszę wrócić do porządku dnia codziennego, planować rzeczy, bo żyjąc z dnia na dzień w moim przypadku robię dużo, ale niestety dużo też zaniedbuję. Zacznie się uczelnia, dostosuję wtedy grafik i wrócę pełną parą!
Co do przepisu - karnawał zbliża się ku końcowi. Już pojutrze tłusty czwartek. Na stronie znajdziecie kilka przepisów. U mnie jak zwykle gościć będą faworki, róże karnawałowe i pączki. Domowe, sprawdzone przepisy. A jak ktoś nie lubi pączków? Hmm. Odsyłam do pączków pieczonych lub zachęcam do przeczytania dalej dzisiejszego przepisu. Moje pierwsze ciasto duńskie, ale ... na pewno nie ostatnie. Jest przepyszne! Chrupiące i mięciutkie zarazem. Wypełnione jabłkami z dodatkiem cynamonu. Najlepsze ciepłe - my jedliśmy od razu - kiedy parzyły w łapki i w język. ;) 
Z nadzieniami możecie poszaleć - sprawdzi się tu budyń, inne owoce - np. wiśnie z syropu (mniam, mniam), dżem a nawet nutella! Takie ciastka możecie kojarzyć z popularnych sieciówek spożywczych. Jednak czyż nie lepiej zrobić je w domu? ;)



Ciasto duńskie:

·         350 gramów mąki pszennej chlebowej
·         250 gramów masła (zimnego)
·         125 mililitrów mleka
·         60 mililitrów wody (letniej)
·         25 gramów cukru
·         7 gramów drożdży suchych lub 15 gramów drożdży świeżych
·         1 jajko
·         1 łyżeczka soli

Nadzienie:

·         3 jabłka
·         3 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
·         1 łyżka soku z cytryny
·         1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

·         cukier trzcinowy (opcjonalnie)

         Ciasto duńskie: do miski wlać wodę, mleko, dodać jajko i wszystko roztrzepać widelcem.
        
         Do misy miksera przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier oraz sól. Wymieszać. Następnie dodać zimne masło – pokrojone na około 0,5 cm kawałki. Miksować powoli , by składniki się połączyły – nie za długo, kawałki masła muszą być nadal widoczne. Następnie wlać zawartość miski i wyrobić przez chwilę na niskich obrotach miksera – można również ręką lub szpatułką. Ciasto może być lekko klejące i z widocznymi kawałkami masła.

         Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez całą noc.

·         Ciasto może być przechowywane w lodówce do 4 dni.

Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki i zostawić go w temperaturze pokojowej przez godzinę. Rozwałkować na prostokąt, około 0,5 cm grubości – około 40 x 60 cm (lub kwadrat 50 x 50 cm). W czasie wałkowania można podsypywać mąką.

Złożyć ciasto na trzy części (jak list), następnie odwrócić o 90º i rozwałkować ponownie do prostokątu/kwadratu.  Czynność wałkowania powtarzamy trzy razy – z takiego płatu ciasta wychodzi około 12 – 13 duńskich ciastek.

·         Ciasto można schłodzić przed wałkowaniem lub zostawić na 4 dni (o ile nie było zostawione wcześniej)

Z gotowego płata ciasta można formować dowolne danisze.
        
         Nadzienie: jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Zesmażyć je na małym ogniu z dodatkiem cukru, soku z cytryny i cynamonu. Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru soku.

         Wykonanie: ciasto podzielić na 12 równych kwadratów (mogą zostać ścinki, wyjdzie z niego 13). Następnie każdy kwadrat lekko rozwałkować.  Następnie w myśli podzielić na pół. Jedną połowę naciąć nożem kilka razy lub przejechać po niej specjalnym wałkiem, tworząc wzorek. Na drugiej ułożyć nadzienie. Boki ciasta posmarować jajkiem  i dokładnie skleić. Przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka. Posypać z wierzchu cukrem trzcinowym.
        
         Piec w temperaturze 180ºC przez 18 – 20 minut – do zrumienienia. Przestudzić na kratce. Danisze można podawać ciepłe – takie smakują najlepiej.



Przepis, ciasto duńskie: Nigella Lawson „How to be a domestic goddess”

Smacznego! ;)


13 komentarzy:

  1. Przypominają mi te ciastka z McDonald's :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi smaka teraz narobiłaś! Danisze wyglądają obłędnie <3! Ostatnio właśnie z ciasta duńskiego piekłem pączki ale taka ciacha prezentują się o niebo lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja:) chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają lepiej niż z cukierni :D Wszystko co z jabłuszkiem musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie :) Pamiętam jak kiedyś bardzo podobne często kupował mój tata, ale takie domowe na pewno są lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. aż zazdroszczę tych ciastek -wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie zapisuję przepis! Masz rację, domowe smakuje lepiej - po co kupować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta duńskiego - chyba muszę się w końcu skusić;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojej chętnie bym spróbowała! :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)