Precle


Cześć! Ostatnio zaszła mała zmiana, ponieważ nie będę publikować dla Was z Lublina tylko z ... Wrocławia! :) Małe duże zmiany dopadły i mnie. Wyprowadziłam się z rodzinnego miasta i pojechałam na drugi koniec Polski, aby kontynuować studia na magisterce. 
Dalej jeszcze gubię się w mieście, poznaje nazwy ulic i proszę napotkanych ludzi, żeby wskazali drogę jak mam trafić na kolejne zajęcia. 
Do tego jeszcze dochodzę stricte kulinarne warunki, a więc: nowa kuchnia i nowy piekarnik. Nieznany, kompletnie niewyczuty, jednak miejmy nadzieję, że się zaprzyjaźnimy. :)
Tymczasem dodaję dzisiaj przepis na (robione jeszcze w domu) precle. Najlepsze. Bez dwóch zdań. Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku. Na słono lub na słodko, w zależności od tego na co mamy ochotę. Dobre również na następny dzień, chociaż jak to zwykle bywa u mnie rozeszły się jeszcze cieplutkie. Tak więc zapraszam po przepis i od razu życzę smacznego! ;)


Ciasto:

·         765 gramów mąki pszennej
·         375 mililitrów wody
·         56 gramów masła
·         14 gramów drożdży świeżych lub 7 gramów drożdży suchych
·         1 łyżka cukru
·         2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

·         2 litry wody
·         5 łyżek sody oczyszczonej
·         do posypania: sól morska, mak, posiekane orzechy np. laskowe, migdały, drobny cukier wymieszany z cynamonem (dodatkowo w wersji słodkiej rozpuszczone masło do posmarowania precli)
·         żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania precli przed pieczeniem

Ciasto: najpierw zrobić rozczyn (ze świeżymi drożdżami) – do połowy wody dodać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić. Do miski przesiać mąkę, dodać do niej rozczyn, wodę, masło oraz sól. Dobrze wyrobić – ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wykonanie: w szerokim garnku zagotować wodę z sodą. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, krótko wyrobić, podzielić na 8 – 12 równych części, w zależności od upodobania. Z każdej części uformować wałeczek o długości 60 cm. Uformować na kształt precla. Odłożyć na blaszkę oprószoną mąką bądź wyłożoną matą teflonową. 
Po skończeniu formowania, zacząć obgotowywanie precli – należy zacząć od tego, który był uformowany najwcześniej. Precle delikatnie kłaść pojedynczo na wrzącą wodę i gotować około 30 sekund. Wyjąć przy pomocy dużej łyżki cedzakowej i odkładać na blachę.
Precle posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać solą morską, makiem lub pokruszonymi orzechami. Precle, które chcemy obtoczyć w cynamonowym cukrze posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą niczym nie posypując.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 230ºC przez około 13 - 15 minut do mocno złotego brązu. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Precle na słodko od razu po wyjęciu z piekarnika posmarować roztopionym masłem i obtoczyć w cynamonowym cukrze – 3 łyżki cukru wymieszać z 1 łyżeczką cynamonu.



Przepis: Moje Wypieki

Smacznego! ;)

8 komentarzy:

  1. jeszcze nigdy nie piekłam, wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają, a nawiasem mówiąc wiało okrutną pustką.Taka długa przerwa. Czekam na nowe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się dodawać przepisy jak najczęściej! Jednak chyba trzeba będzie poświęcić sylwetkę, bo piekę teraz tylko dla dwóch osób. No cóż, najpierw masa, potem ... masa :)

      Usuń
    2. No cóż, mnie już tylko to potem..... :), ale to szczegół. :)

      Usuń
  3. Wyglądają cudownie. Po prostu mistrzostwo :-)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)